Zuinig gebruik van lampen

Doe het licht uit!

Maak er een gewoonte van om wanneer je een ruimte verlaat het licht uit te doen, ook als je maar even weg bent. Dit bespaart energie bij alle types van lampen, ook bij spaarlampen. Schakel ook niet meer lampen aan dan je nodig hebt voor de taak waar je mee bezig bent. En geniet van de zon. Kunstlicht is vaak overbodig en daglicht is helemaal gratis.

Vermijd sluipverbruik bij transformators en dimmers

Halogeenlampjes op laagspanning (12 Volt) zijn verbonden met een transformator die de netspanning (230 Volt) in laagspanning omzet. Als de aan/uit-schakelaar van die lampen tussen de transformator en de lamp staat, blijft de transformator nog energie verbruiken als de lamp uit is. Vermijd sluipgebruik en gebruik een stopcontact/verdeelstekker met aan/uit-schakelaar.

Maak lampen en armaturen regelmatig schoon

Een goed onderhoud van je verlichting zorgt voor een efficiëntere verlichting. Een vuile lamp(enkap) laat minder licht door, een vuile armatuur zal minder goed reflecteren. Maak deze dus regelmatig schoon.

Plaats reflectoren achter tl-lampen

Plaats een reflecterende kap achter je tl-verlichting. Daardoor verhoogt de lichtopbrengst zodat je het aantal tl-buizen en het energieverbruik zowat kunt halveren. Plaats je nieuwe tl-verlichting? Koop dan een armatuur met spiegeloptiek.

Lever je lampen apart in

Gloeilampen en halogeenlampen mogen gewoon bij het restafval. Alle andere lampen moet je apart inleveren. Je kunt ze gratis inleveren bij de winkelier als je een nieuw exemplaar aankoopt, of je kunt ze naar het recyclagepark van je gemeente brengen.

Contacteer ons

Team klimaat