Zoek in het aanbod van Duurzaam Educatiepunt
Wat zoek jij? Vind je weg in ons uitgebreid aanbod: kies je doelgroep, het soort aanbod en de thema’s die jou interesseren.
Zin in een uitstap naar onze centra in Grimminge en Kalmthout? Wil je weten wat we daar lokaal aanbieden? Filter dan op het lokale aanbod van De Helix (Grimminge) en De Vroente (Kalmthout).
De zoekresultaten verschijnen volgens publicatiedatum.
- Gezinnen (24) Gezinnen-filter toepassen
- Gidsen en begeleiders (38) Gidsen en begeleiders-filter toepassen
- Mensen met een beperking (17) Mensen met een beperking-filter toepassen
- Organisaties en (jeugd)verenigingen (38) Organisaties en (jeugd)verenigingen-filter toepassen
- Professionelen NME-EDO (31) Professionelen NME-EDO-filter toepassen
- Volwassenen (25) Volwassenen-filter toepassen
- Afval en materialen (4) Afval en materialen-filter toepassen
- Buiten lesgeven (31) Buiten lesgeven-filter toepassen
- Duurzaam ruimtegebruik (4) Duurzaam ruimtegebruik-filter toepassen
- Duurzame economie (2) Duurzame economie-filter toepassen
- Duurzame ontwikkelingsdoelen (3) Duurzame ontwikkelingsdoelen-filter toepassen
- Duurzame voeding (5) Duurzame voeding-filter toepassen
- EDO-competenties (3) EDO-competenties-filter toepassen
- EDO in het algemeen (2) EDO in het algemeen-filter toepassen
- Klimaat en energie (13) Klimaat en energie-filter toepassen
- Milieu en gezondheid (14) Milieu en gezondheid-filter toepassen
- Mobiliteit (4) Mobiliteit-filter toepassen
- Natuur (50) Natuur-filter toepassen
- Andere (10) Andere-filter toepassen
- Campagnes en actiedagen (3) Campagnes en actiedagen-filter toepassen
- Educatieve activiteiten (33) Educatieve activiteiten-filter toepassen
- Inspirerende voorbeelden (1) Inspirerende voorbeelden-filter toepassen
- Methodieken (7) Methodieken-filter toepassen
- Publicaties (14) Publicaties-filter toepassen
- Subsidies (1) Subsidies-filter toepassen
- Tentoonstellingen (1) Tentoonstellingen-filter toepassen
- (Digitale) tools (4) (Digitale) tools-filter toepassen
- Video's en geluid (2) Video's en geluid-filter toepassen
- Vormingen (4) Vormingen-filter toepassen
- Andere (1) Andere-filter toepassen
-
Gevolgen van de klimaatverandering (secundair onderwijs)
Leerlingen van de 1ste graad ASO/TSO/BSO maken kennis met de negatieve gevolgen van de klimaatverandering via verschillende praktische opdrachten.
-
Het klimaatverhaal in je eigen omgeving – fietstocht zelf aan de slag (Secundair onderwijs)
Ontdek het klimaatverhaal met de fiets! Ontdek samen met je leerlingen het klimaatverhaal in je eigen (school)omgeving. Deze handleiding toont hoe je tijdens een fietstocht via verschillende stopplaatsen en met diverse doe-activiteiten de klimaatverandering kan linken met thema’s zoals bodem, water, bomen, voeding, energie, planten en dieren. De leerlingen ontdekken op die manier de oorzaken, gevolgen en oplossingen van het klimaatprobleem in hun eigen omgeving. Op die manier wordt een globaal probleem tastbaarder.
-
Biologisch en chemisch wateronderzoek
In de tuin van De Helix zuiveren moerasplanten het afvalwater. De leerlingen onderzoeken het gezuiverde afvalwater.
-
Doe mee met het burgerwetenschapsproject 'Bugs 2 the Rescue'
Ga op (onder)zoek naar de natuurlijke vijanden voor invasieve uitheemse waterplanten. Met het 'doe-het-zelfpakket' kan je onmiddellijk aan de slag als echte bioloog.
-
Organiseer je eigen wandeling rond stilte, geluid en lawaai (basis en secundair onderwijs)
Leerlingen van de 2de graad ASO/TSO/BSO maken kennis met het ‘geluid van de stilte’ in de natuur. Aan de hand van een stiltewandeling genieten ze niet alleen van de stilte, maar beleven ook de typische omgevingsgeluiden.
-
Wandelonderzoek ‘Geluid’ (secundair onderwijs)
Tijdens deze activiteit bestuderen en inventariseren de leerlingen in verschillende groepen de (school)omgeving aan de hand van inspirerende onderzoeksvragen en opdrachten rond geluid. Zo verzamelen ze tijdens de wandeling gegevens door o.a. geluidsopnames, turfopdrachten en interviews … Ook beleven ze de stilte en de geluiden van de natuur. Het thema geluid wordt gelinkt aan andere thema’s zoals mobiliteit, klimaat, landschap …
-
Organiseer je eigen stadswandeling over milieu en gezondheid (secundair onderwijs)
Doelgroep Docenten en studenten lerarenopleiding, leerkrachten secundair onderwijs. Inhoud De aarde en onze gezondheid staan onder druk. Voorbeelden zijn er genoeg: de aarde warmt op, de biodiversiteit gaat pijlsnel achteruit, fijn stof doet naar adem snakken en meer en meer mensen hebben last van allergie en astma … Vervuilende stoffen komen van overal aanwaaien en worden niet tegengehouden door landsgrenzen. Niet enkel de industrie, de landbouw en de overheid zijn verantwoordelijk voor de milieuvervuiling.
-
Op stap met het klimaat (secundair onderwijs)
Leerlingen van de 2de en 3de graad ASO/TSO bestuderen en inventariseren de omgeving aan de hand van inspirerende onderzoeksvragen en opdrachten gelinkt aan de klimaatverandering.
-
BORDSPEL ‘SAVE OUR PLANET’
Inhoud Weet jij hoeveel voedsel er wereldwijd verspild wordt? En hoeveel water je verbruikt bij het nemen van een douche van vijf minuten? Of een appel die je koopt in juni best uit België of uit Nieuw-Zeeland komt? Dit spel nodigt je uit om stil te staan bij verschillende duurzaamheidskwesties en actuele problemen. De focus ligt op bewustmaking rond thema’s zoals duurzame voedselproductie, klimaatopwarming, biomassa, luchtvervuiling, grote bosbranden en de gigantische hoeveelheid plastic in de oceanen. Het bordspel is tactisch en educatief tegelijk.
-
“Hoog water zonder kater”
Inhoud De fusiegemeenten Watervendegem en Broekmonde zo goed mogelijk beschermen tegen wateroverlast. Dat is de opdracht van het bordspel 'Hoogwater zonder kater'. De spelers gaan in groep aan de slag om in 10 jaar zo veel mogelijk wateroverlastproblemen op te lossen. Al spelende ervaren de deelnemers dat overstromingsrisicobeheer een gedeelde verantwoordelijkheid is en dat verschillende doelgroepen samen inspanningen kunnen leveren.
-
Klimaatspel: Waar zijn de rupsen?
Ontdek hoe de klimaatverandering een effect heeft op het leven van de koolmees.
-
Landschapstudie
Inhoud Tijdens deze wandeling wordt het landschap vanuit verschillende hoeken bekeken. De leerlingen ervaren zelf de aard van de bodem door kneden, de graad van de helling door klimmen, afstanden door schatten en meten. Ze onderzoeken de relatie tussen bodem, bodemgebruik, reliëf en erosie via de wetenschappelijke methode.
-
Bos- en landschapswandeling
Gevarieerd en voornamelijk praktijkgericht programma voor leerlingen van B.S.O. en T.S.O.
-
Veldwerk bos
Programma waar de nadruk ligt op veldbiologisch onderzoek.
-
Naar een duurzaam ruimtegebruik - een kadertekst voor het onderwijs
De strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) bundelt inzichten en principes en zet krijtlijnen uit die de basis leggen voor duurzaam ruimtelijk beleid. De tekst “Naar een duurzaam ruimtegebruik – een kadertekst voor het onderwijs” vertaalt deze krijtlijnen naar het onderwijsveld.
-
SDGs@school
SDG@school is een website van MOS die ontwikkeld werd om scholen te helpen bij het integreren van de SDGs in een duurzame schoolwerking.
-
Film 'Ruis' en lesmateriaal
Ruis vertelt het waargebeurd verhaal van een jongeman met ernstige gehoorschade. Gehoorschade komt vaker voor dan je denkt en is vaak nog een taboe. Te luide muziek maar ook te lange blootstelling aan lawaai van machines bijvoorbeeld op school kunnen tot gehoorschade leiden. Veel jongeren durven er niet voor uitkomen dat ze gehoorschade hebben.
-
Biotoopstudie bos
De leerlingen gaan naar het bos en maken gebruik van meettoestellen en ander veldmateriaal om hun onderzoek uit te voeren.
-
MOS-aanbod in verband met biodiversiteit
Je wil de biodiversiteit op je schooldomein vergroten, maar je weet niet hoe je eraan moet beginnen en wat de mogelijkheden zijn? MOS coacht, ondersteunt en inspireert MOS-scholen. Op www.mosvlaanderen.be vind je bovendien heel wat suggesties en educatief aanbod om zelf aan de slag te gaan. Haal inspiratie over biodiversiteit bij MOS
-
MOS-aanbod in verband met duurzame voeding
Je wil van je school een gezonde en duurzame school maken, maar je weet niet hoe je eraan moet beginnen of wat de mogelijkheden zijn? MOS inspireert, ondersteunt en coacht MOS-scholen. Op www.mosvlaanderen.be vind je bovendien ook heel wat suggesties en educatief aanbod om zelf aan de slag te gaan met het thema duurzame voeding. Haal inspiratie over duurzame voeding bij MOS Samen met een aantal partners maakte MOS de KlasCement-deelsite Gezonde en duurzame Voeding Op School.