Wat betekenen duurzaamheid en internationalisering voor elkaar?

grensoverschrijdende-duurzaamheid-245x336.jpg

Je werkt aan internationalisering of duurzaamheid in een universiteit of hogeschool? Wist je dat beide onderwerpen elkaar kunnen versterken? Ontdek hoe in de adviesnota "Grensoverschrijdende duurzaamheid".

Ontdek de relatie tussen internationalisering en duurzaamheid

Internationalisering en globalisering zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving, en dus ook niet uit hogescholen en universiteiten.

Duurzaamheid gaat over mondiale uitdagingen zoals de klimaatverandering. Internationalisering gaat over onze plaats in een globaliserende wereld. Daar zit dus een overlap, niet?

De eerste hoofdstukken van de nota schetsen een beeld van die overlap. Anderzijds kom je te weten waar de twee thema's zich onderscheiden van elkaar.

Ontdek de goede praktijken

In een tweede deel krijg je voorbeelden van de manieren waarop je de twee thema's in je instelling kan integreren.

  • Hoe verhouden interculturele competenties en competenties voor duurzaamheid zich tot elkaar? PXL, KdG, UCLL en Ecocampus maakten de oefening.
  • Hoe laat je studenten uit Vlaanderen, China en Congo samen nadenken over hun toekomst? UCOS deed de oefening met VUB, Université de Lubumbashi en University of Sichuan.
  • Hoe hebben studenten zelf invloed op het beleid rond studentenmobiliteit aan hun instelling? Leer van de studenten van UGent1010.

Call to action: ga met ons aan de slag!

Heb je nieuwe ideeën? Ben je zelf al vernieuwend bezig? Wil je mee nadenken?

Prikkelen duurzaamheid en internationalisering jou?

Contacteer ons