Wasmachine

Een wasmachine verbruikt zowel water als energie. Dit energieverbruik hangt onder andere af van het energielabel en hoe je het toestel gebruikt.

Koop een milieuvriendelijk model

De gebruikskost (energie- en waterverbruik) van een wasmachine bedraagt altijd een veelvoud van de aankoopprijs! Voldoende redenen dus om bij de aankoop de juiste keuze te maken. Hou rekening met de volgende zaken:

 • A-label-wasmachine_0.pngLet op de energie-efficiëntie: je vindt alle informatie op het Europees Energielabel:
 1. merknaam en modelnummer
 2. energie-efficiëntie (klasse A+++ tot D)
 3. jaarlijks energieverbruik in kWh op basis van 220 standaardwasbeurten per jaar
 4. geluidsemissies in decibel tijdens de was- en centrifugeerfases, bij een standaardkatoenprogramma 60° met volle lading
 5. efficiëntie van de centrifuge
 6. capaciteit van de trommel in kg
 7. jaarlijks waterverbruik in liter op basis van 220 standaardwasbeurten per jaar

Heeft een wasmachine een capaciteit die groter is dan 3 kg, dan moet ze een wasefficiëntieklasse A hebben. Daarom geeft het label het aspect ‘wasefficiëntie’ niet meer aan.

 • Koop op maat van je huishouden: bekijk de samenstelling en gewoonten van je gezin:

  • Voor alleenstaanden kan een machine met een inhoud van 3 tot 4 kilogram zinvol zijn om halflege trommels te vermijden.
  • Met 2 of 3 personen is een standaardmachine van 5 kilogram aangewezen.
  • Heb je een groot gezin, dan kun je voor een grotere machine gaan.
 • Koop een wasmachine die je kunt aansluiten op de warmwaterleiding (hotfill): 90% van de elektriciteit die je wasmachine verbruikt, gaat naar de verwarming van water. De grootste besparing doe je als je je toestel aansluit op de warmwaterleiding. Met zo'n hotfilltoestel bespaar je 50% energie. Jammer genoeg zijn deze toestellen in ons land nog duur en dus enkel zinvol voor gezinnen die zeer veel wassen en/of een zonneboiler hebben. Ook voor het alternatief met een voorschakelapparaat dat zorgt dat het water aan de juiste temperatuur in je wasmachine komt, gelden dezelfde beperkingen.
 • Vermijd was-droogcombinaties: zo’n toestel neemt minder plaats in, maar de capaciteit van het droogprogramma is vaak lager dan van het wasprogramma. Daardoor zijn er per lading meerdere droogbeurten nodig. Dit is onhandig en kost meer per kilo wasgoed.

Was op zo laag mogelijke temperaturen

Wassen op 60° kost bijna 2 keer zoveel als wassen op 40°. De meeste wasmiddelen werken trouwens prima bij een temperatuur van 30 of 40°. Wassen op 30° is niet alleen beter voor het milieu en je energiefactuur, maar ook voor je kleding. Ook katoenen luiers en ondergoed kun je op 40° wassen. Er zijn zelfs speciale wasmiddelen waarmee je op temperaturen lager dan 30° kunt wassen. Je kunt ook:

 • vuile was van tevoren laten weken
 • het programma tijdelijk stoppen zodat de was even kan weken
 • erg vuile vlekken op voorhand inwrijven met groene zeep of een ander milieuvriendelijk (biologisch afbreekbaar) product

Als je veel op lage temperaturen wast, is het wel verstandig om 1 keer per maand op een hoge temperatuur te wassen. Zo voorkom je dat er vetresten in de machine achterblijven. Daarin kunnen zich bacteriën nestelen, waardoor jouw machine vervelend kan gaan ruiken.

Laat liever 1 volle machine draaien dan 2 halfvolle

Was altijd met een volle trommel. Je hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor je per kilo wasgoed minder energie gebruikt.

Gebruik de spaartoetsen of energietoetsen

Maak gebruik van een ‘snelwas’- of ‘korte was’- functie voor was die alleen opgefrist moet worden. Let wel: een toets voor een ‘halve trommel’ of ‘kleine was’ levert weinig besparing op. Kies dus altijd voor een volle trommel.

Laat je wasgoed goed droogzwieren

 • Kies een zo hoog mogelijk toerental (afhankelijk van het materiaal van de kleding) als je de was droogt in een wasdroger, of binnenshuis in een verwarmde ruimte. Zo bespaar je makkelijk 20 tot 25% energie als je het wasgoed droogt in een droogkast.
 • Droog je de was buiten, of in een kamer waar de verwarming nooit aan is? Dan bespaar je energie door een lager toerental te kiezen.

 

Extra info

 • Elektrische toestellen op de site van het Vlaamse Energieagentschap (VEA)
 • www.energievreters.be om na te gaan wat het energieverbruik van je huidige of potentieel nieuwe wasmachine is, wat dit betekent voor de aankoop en verbruikskost, en op welke manier je zuiniger met het toestel kunt omspringen.
 • www.energielabel.be om te berekenen hoeveel je kunt besparen als je je oude toestel (op basis van het jaar van aankoop) vervangt door een nieuw exemplaar.
 • www.topten.be

Contacteer ons

Team klimaat