Warmwaterverbruik beperken

Korter douchen en alleen warm water gebruiken als het echt nodig is, zijn een paar mogelijke maatregelen die je zelf kunt nemen om je energieverbruik te beperken.

Neem een korte douche

De gemiddelde Vlaming doucht 8,5 minuten. Dat kan best korter. Meet eens hoe lang je onder de douche staat en wen aan wat korter douchen, bijvoorbeeld 1 of 2 minuten korter. Zet een wekkertje of gebruik een douchecoach. Voor dit zandlopertje met zuignap bestaan er ook digitale varianten.

Kies vaker een douche in plaats van een bad

Een douchebeurt kost gemiddeld 63 liter warm water (bij 8 minuten douchen), een bad het dubbele. Douchen verbruikt dus de helft of minder dan de helft (bij een korte douche) water en energie. Kies je toch voor een bad, hou je dan aan de volgende adviezen:

  • Kies een kortere en/of smallere badkuip om minder water te verbruiken.
  • Laat bij de plaatsing van een nieuw bad je badkuip isoleren. Zo koelt het water minder snel af en moet je minder bijvullen om je water op temperatuur te houden.
  • Gebruik een badverkleiner voor je zoontje of dochtertje zodat je kind in de helft van het bad kan spetteren.

Gebruik alleen warm water wanneer nodig

Laat het warme water alleen maar stromen als het echt nodig is en vang het op in de afgesloten wastafel of spoelbak in plaats van het zomaar te laten wegvloeien. Was bijvoorbeeld niet af onder een lopende kraan. Om tanden te poetsen, handen te wassen, … is absoluut geen warm water nodig.

 

Contacteer ons

Team klimaat