Wandelpad Vlinder – aangepast voor blinden en slechtzienden

Wandelpad Vlinder – aangepast voor blinden en slechtzienden met ondersteuning van app

Het wandelpad Vlinder bestaat al een hele tijd. 
Momenteel is het uitgebreid en aangepast zodat het ook door blinden en slechtzienden zoveel als mogelijk zelfstandig kan bewandeld worden.  Voor mensen zonder visuele beperking blijft dit een aantrekkelijk pad!

Wat is belangrijk om weten voor mensen met een visuele beperking?

•    Download vooraf de gratis APP in de App store en Play store onder de naam Vlinderpad.
•    Schakel voor de start van het pad je bluetooth en je locatiebepaling aan.
•    De App Vlinderpad werkt volledig offline!
•    De App is een ondersteuning voor de navigatie. We raden je aan om het pad niet alleen te bewandelen. 
•    De route is uitgestippeld om in één richting te wandelen, namelijk met de klok mee.
•    Je kan starten aan De Vroente, Putsesteenweg 129 in Kalmthout.
•    Kom je met de trein tot in Heide station? Dan kan je via het fietspad door de Withoefse Heide richting De Vroente wandelen. Je hebt dan de keuze:

       - Je start in de Withoefse Heide om het hele Vlinderpad te bewandelen.
       - Je start de eerste helft van het Vlinderpad tot aan de Vroente en neemt daar even een pauze. De tweede helft kan je dan verkennen en nadien terug naar het station van Heide wandelen.

•    Hoe bereik je het fietspad door de Withoefse Heide? Je neemt het Heide Statieplein, dat voor het station Heide ligt, tot aan het zebrapad. Je steekt daar over. Ook dit is nog het Heidestatieplein. Een 50-tal meter verder sla je rechtsaf en wandel je voorbij het parochiehuis “het centrum” en de basisschool “Sint Jozef Heide”. Vanaf hier is het altijd rechtdoor. Je kruist vrij snel de Vredelaan en even later de Antoine de Preterlaan. Nog even rechtdoor tot aan de T-kruising met de Koningin Astridlaan. Als wandelaar en fietser mag je hier wel rechtdoor. Je bent nu op het fietspad door de Withoefse Heide dat je tot aan de Vroente leidt. Let op, er zijn nog geen gidslijnen in de buurt van het station. In de toekomst gaat de gemeente Kalmthout hier voor zorgen bij de heraanleg van het Heidestatieplein.


Beschrijving van het traject met als startpunt De Vroente.
Je verlaat De Vroente langs de toegangsdeur, rechts staat een drinkwaterfonteintje. De muur achter het fonteintje is je gidslijn alsook,  de bank op het plein. Na de bank kan je tikken tegen een plastieken boordje dat even onderbroken is voor de fietsstaanplaats, maar nadien verder loopt. Je blijft hier ongeveer 50 meter rechts tikken. Je bereikt dan een gootje waar je de taststok kan laten in glijden. Nog enkele boomstammetjes aan je rechterkant en dan voel je noppentegels.
Hier vind je aan je linkerkant opnieuw een gootje. Je steekt nu het bosfietspad over tot aan de boomstam. Vanaf nu is het ALTIJD LINKS tikken. Je wandelt aan de linkerkant van het fietspad door de Withoefse Heide. Vanaf hier zijn de palen die het vlinderpad aangeven van een witte kop voorzien, zodat ze opvallen voor slechtzienden. Deze palen kunnen zowel links als rechts van het pad staan. Je gidslijn is de scheidingslijn tussen het verhard fietspad en de rand van het bos. Ongeveer 300 meter verder zal je via je APP een signaal krijgen dat je boomstammen ontmoet  aan je linkerkant. Deze gidsen je tot aan een gootje om dan weer boomstammen te ontmoeten. Je wandelt schuin links het bos in, waar boomstammen en natuurlijke afboording afwissend gidslijnen zijn. De app zal je instructies geven via GPS en via I-beacons (bluetooth gestuurd). Je kan instructies krijgen betreffende navigatie. Daarnaast zijn  7 voelbare infopunten voorzien waar je meer over de natuur te weten komt tijdens jouw wandeling.
Als je het pad verlaat, krijg je een signaal via de APP. Tevens zal de APP je helpen terug op het pad in de juiste richting te wandelen.
Op een bepaald moment vind je links boomstammetjes  met een houten noppentegel aan het einde. Je bereikt opnieuw het fietspad door de Withoefse Heide. 
Na de noppentegel opnieuw een gootje voor de taststok. Je steekt het fietspad over. 
Dit punt is de plaats waar je kan starten als je van het station van Heide komt.
We vervolgen hier de uitleg van het traject met als startpunt De Vroente.
Links liggen heel wat boomstammetjes om te volgen. Je merkt dat je een open stuk heide bereikt, tevens een informatiepunt. 
Je bent in het tweede deel van de wandeling aanbeland. Ook hier geldt steeds links tikken aan boomstammetjes, afwisselend met natuurlijke afboording , GPS-punten en infopunten. Op een bepaald moment kom je bij een houten noppentegel aan een boom. Dit wijst niet op een gevaar, maar deze houten noppentegel hoort bij een infopunt bij die boom.
Later op het traject kan je uitrusten op een boombank bij een vennetje.
Je vervolgt je weg. Als je voelt dat je over een verhoging in het pad wandelt, steek je een ruiterpad over. Hier zal je niet vaak een ruiter ontmoeten.  Aan de overkant ligt een grote boomstam als gidslijn tot je goed en wel op het pad bent.
Een eindje verder ontmoet je een houten noppentegel op het einde van een boomstammetje. Hier kom je een uitzondering op onze regel “links tikken” tegen,  want je moet heel eventjes rechts tikken zodat je bij een boom komt met een merkwaardige vergroeiing. Ook de app navigeert je tot bij deze boom en geeft je hierover info.
Je vertrekt terug bij de boom waar een stammetje, rechts van je op de grond ligt. Na dit stammetje is het opnieuw links tikken. Je bent ondertussen ruim driekwart ver op het traject. Je blijft het pad volgen tot je  een noppentegel bereikt. Je bent terug aan het fietspad. Je tikt links, volgt de boomstammetjes, het betonnen gootje, het plastieken boordje, de bank aan het pleintje, de muur, het drinkwaterfonteintje tot aan de voordeur van De Vroente. 

We hopen dat je genoten hebt van de wandeling!

Vlinderpad_DSC_0536Vlinderpad_DSC_0544Vlinderpad_DSC_0552Vlinderpad_DSC_0586Vlinderpad_DSC_0592Vlinderpad_DSC_0602

Meer info en reserveren

De Vroente
De Vroente
Putsesteenweg 129
2920 Kalmthout
België