Waarom een bedrijfsbos meer opbrengt dan enkel bomen

bron: Bosalliantie

Een eigen bedrijfsbos aanplanten op uw bedrijventerrein of op een grond in de buurt, voor veel ondernemingen is het de perfecte manier om aan te tonen dat ecologie en duurzaamheid prioritair zijn. Bomen zijn dan ook de absolute hoogvliegers van de natuur en zelfs kleine bossen kunnen al een verschil maken. Nieuwe bossen aanplanten heeft trouwens, naast gunstige effecten voor de biodiversiteit, nog een heel aantal andere voordelen waarvan bedrijven kunnen meegenieten.

De voordelen van een nieuw bos zijn ongeëvenaard. Het brengt verkoeling aan de omgeving, zorgt voor een betere wateropneming en biedt onderdak aan tal van diersoorten. Een geweldig project dus om als onderneming uw schouders onder te zetten. Bovendien is het een geschenk dat blijft geven. Over 10, 15 of 100 jaar staan die bomen er nog steeds en vormen dan misschien wel een echte boskathedraal waar uw kleinkinderen van kunnen genieten.

Maar ook vandaag kan een bedrijfsbos u als onderneming al een dienst bewijzen. Het is voor uw werknemers de ideale plek om tot rust te komen en te ontstressen. Daarnaast is een aanplantactie een geweldige teambuildingactiviteit waar iedereen nog jaren over praat. Uw klanten kan u verwennen door voor elk van hen een gepersonaliseerde boom te planten als relatiegeschenk.

Een bos planten, hoe begint u eraan?

Een stuk braakliggend terrein dat niet gebruikt of ontwikkeld kan worden is de ideale voedingsbodem voor uw eigen bos. Zelfs kleine terreinen kunnen daarvoor nuttig zijn. U hebt waarschijnlijk zelfs recht op een bebossingssubsidie. Om dat na te gaan werd een handige tool ontwikkeld die automatisch berekent welke subsidies van toepassing zijn op uw bosgrond.

U kan ook een nieuw stuk grond aankopen om te bebossen. Om u daarbij te helpen ontwikkelde de Vlaamse Overheid de subsidie ‘aankoop van gronden voor bebossing’. Deze subsidie kan tot 60% (of 80% in de gebiedsaanduiding ‘bos’ en ‘reservaat en natuur’) bedragen van de aankoopprijs.

Maar ook bedrijven die geen (geschikte) gronden hebben, kunnen bossen aanplanten. Verschillende natuurorganisaties hebben een aanbod uitgewerkt om bedrijven te helpen met hun boswensen.

Natuurpunt plant in heel Vlaanderen nieuwe bossen aan die openbaar toegankelijk zij als natuurgebied zodat iedereen ervan kan genieten. Om die bomen in de grond te krijgen, rekent Natuurpunt onder meer op de steun van bedrijven om grond te kunnen aankopen. Donateurs kunnen bovendien ook een handje toesteken bij het aanplanten van het nieuwe bos. Meer info op: natuurpunt.be/pagina/word-ook-partner-van-natuurpunt

De Bosgroepen hebben een jarenlange expertise in bosbeheer. Zij ondersteunen bedrijven die een bos willen aanplanten met hun bebossingsplannen, geven advies over het juiste plantgoed en bespreken samen het bosbeheer. Meer informatie over hun aanbod vindt u op: bosgroepen.be.

Bos+ heeft een programma uitgewerkt voor ondernemingen waarbij u een bedrijfsbos kan sponsoren dat zij aanplanten. U kan zo gemakkelijk bijdragen aan de vergroening van uw buurt. Bekijk hun aanbod via: Bosplus.be/bedrijfsbossen.

Ziet u door het bos de bomen niet meer? Om de ambitie van het bosuitbreidingsplan kracht bij te zetten, werden alle organisaties die met bosuitbreiding bezig zijn samengebracht in de Bosalliantie. Meld uw bebossingsplannen aan via plantjeeigenbos.be zodat de Bosalliantie u met raad en daad kan bijstaan. Vergeet daarna zeker uw nieuw bos niet te melden op bosteller.be zodat iedereen op de hoogte is van uw nieuwe groene oase. U kan met vragen ook steeds terecht bij meerbos@vlaanderen.be
Nog inspiratie nodig om te bebossen? Neem eens een kijkje in het bedrijfsbos van TE Connectivity in Oostkamp.

Contacteer ons

Afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij