Vormingsaanbod en educatief materiaal
-
Werkfiches 'Spelen in eigen tuin'
14 werkfiches waarmee je je eigen tuin natuurrijker, avontuurlijker én kindvriendelijker kan maken. In elke fiche vind je algemene informatie, een stappenplan of concrete tips en leuke activiteiten om samen met je kinderen de natuur te beleven.
-
Hoe organiseer je een stadswandeling over milieu en gezondheid?
Doelgroep Docenten en studenten lerarenopleiding, leerkrachten secundair onderwijs, natuurgidsen, stadsgidsen, vormingswerkers, NME-werkers en andere geïnteresseerden. Deze vorming wordt telkens aangepast aan de doelgroep. Inhoud De aarde en onze gezondheid staan onder druk. Voorbeelden zijn er genoeg: de aarde warmt op, de biodiversiteit gaat pijlsnel achteruit, fijn stof doet naar adem snakken en meer en meer mensen hebben last van allergie en astma … Vervuilende stoffen komen van overal aanwaaien en worden niet tegengehouden door landsgrenzen.
-
Hoe organiseer je een wandeling rond stilte, geluid en lawaai?
Een workshop boordevol methodische, inhoudelijke en praktische tips om een wandeling rond het thema ‘stilte, geluid en lawaai’ te organiseren of om een bestaande wandeling thematisch aan te passen.
-
Hoe kan je werken rond geluid met 14-16 jarigen?
In deze opleiding ontdek je de eigenschappen van geluid en krijg je een andere kijk op decibels en de gevaren ervan.
-
Hoe ga je aan de slag met 12-18 jarigen rond het thema water? (Biotoopstudie)
Je voert de biotoopstudie concreet uit in de directe omgeving van het NME-centrum of de school.
-
Hoe ga je aan de slag met 13-14 jarigen rond het thema grasland? (Biotoopstudie)
Deze biotoopstudie met als centraal thema 'biodiversiteit' is een vervolgmodule van de 'biotoopstudie bos'.
-
Hoe ga je aan de slag met 12-14 jarigen rond het thema bos? (Biotoopstudie)
Je voert de biotoopstudie concreet uit in de directe omgeving van het NME-centrum of de school
-
Wat is het belang van een groene speelruimte en hoe ze optimaal benutten?
Tijdens deze workshop bespreek je samen met de deelnemers het belang, de mogelijkheden en belemmeringen van het buiten spelen.
-
Hoe gebruik je verhalen tijdens een natuuractiviteit?
Ben je op zoek naar methodieken om verhalen aan bod te laten komen in je natuuractiviteit?
-
Hoe ontwerp je een natuurpad in eigen omgeving?
Tijdens deze praktijkoefening krijg je voldoende ideeën en tips mee om zelf een natuurpad te ontwerpen.
-
Hoe ga je op stap in de natuur met 6-12 jarigen?
Een vorming waar je leert hoe je kinderen op een speelse en creatieve manier kan betrekken met de natuur.
-
Hoe ga je op stap in de natuur met kleuters?
De natuur beleven met gebruik van alle zintuigen. Een vorming voor kleuters waar je kennis maakt met didactische werkvormen.
-
Hoe laat je baby's en peuters genieten van een buitenomgeving?
Leer met concrete werkvormen hoe je peuters kan boeien in natuur.
-
Cursus Natuurgids in De Helix - 2021
Leer bij, beleef de natuur en inspireer! De natuur zit vol verhalen, klaar om verteld te worden. Ben je benieuwd naar wat er allemaal leeft bij jou in de buurt? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. In de cursus Natuurgids ontdek je hoe dieren, planten en landschappen samenleven en je krijgt een stevige basis rond ecologie en natuurbeheer. Tijdens de methodieklessen leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en groepen gidst.
-
Digitale activiteiten voor het gezin
De Kennis -en Vormingscentra voor Natuur en Milieu DE HELIX en DE VROENTE van het Departement Omgeving, willen jullie in deze coronatijden niet in de kou laten staan. De centra zijn momenteel gesloten voor het publiek, maar bieden jullie graag digitaal een aantal activiteiten aan voor het gezin. De activiteiten vind je terug bij "In de kijker" en op onderstaande link: Helix-buitenactiviteiten in digitale vorm
-
De natuur is veel spannender in het donker...
De natuur is veel spannender in het donker… Sterrenkijken, naar de maan staren, op ontdekking gaan of stiekem dingen kunnen doen die niemand ziet. Met het avond(t)urenboekje van De Helix kan het allemaal. Winter, zomer, lente of herfst, dit boekje lokt je naar buiten en helpt je om de geheimen en wonderen van het mysterieuze nachtleven te ontdekken met het hele gezin. Het staat vol leuke ideeën, weetjes, spelletjes en opdrachten voor jongeren tussen 6 en 15 jaar. Durf jij de uitdagingen aan? Klik hier voor alle info
-
Webinar: Open kaart. Regio onder de loep
Een dynamische en participatieve expo Omschrijving en opzet In educatief centrum ‘De Helix’ in Grimminge staat de expo ‘Open kaart. Regio onder de loep’. Zoals de titel al doet vermoeden, is het geen gewone tentoonstelling. De bezoekers werden – en worden nog steeds – actief betrokken bij de invulling ervan. Meestal bouw je eerst een expo en werk je daarna op basis van wat je toont een educatief aanbod uit. Voor de expo ‘Open kaart. Regio onder de loep’ werd de volgorde omgedraaid.
-
CurieuzeNeuzen in de Tuin!
De Helix en MOS zijn supertrots dat ze mochten meewerken aan de lespakketten voor scholen van CurieuzeNeuzen in de Tuin! Dit burgeronderzoek naar hitte en droogte in Vlaanderen wil naast burgers en bedrijven ook scholen bewust maken van het belang van bodems in de strijd tegen hitte en droogte als gevolg van de klimaatverandering. Daarom werd ook sterk ingezet op de uitwerking van bijhorende lessen. Een fijne samenwerking resulteerde in een aantal interessante en boeiende lespakketten voor basis- en secundair onderwijs. Vanaf maart kan je ze downloaden.
-
De Helix zet de honingbijen en wilde bijen in de bloemetjes in juni.
Bij de start van juni organiseert Departement Omgeving de Vlaamse “Week van de bij”: een start- en prikkelweek voor positieve acties rond bijen en een bij-vriendelijke omgeving. We zetten daarom gedurende de hele maand juni de honingbijen en wilde bijen in de Helix in de bloemetjes. Kom met je klas de honingbijen ontdekken in onze speciale bijenhal, maak kennis met de imker of bezoek een echt insectenhotel. We voorzien educatieve pakketten waarin spelenderwijs leren en ontdekken centraal staan.
-
Nocturne Burgerwetenschapsproject 'Bugs 2 the Rescue
VUB-wetenschapper Pieter Meert neemt je deze avond mee op pad met beestige vijanden! Ontdek hoe kwetsbaar de natuur en haar biodiversiteit is en welke bedreigingen er op de loer liggen. Na een korte theoretische duiding, ga je ook praktisch aan de slag. Meer info en inschrijven Opgelet! Deze activiteit zal enkel doorgaan indien de coronamaatregelen dit toelaten.