Vlaanderen wordt lid van Mekong River Commission

  • 20 november 2020

De Vlaamse Regering besliste onlangs om als ontwikkelingspartner deel te nemen aan de internationale werking van de Mekong River Commission. Vlaanderen neemt met deze participatie de rol over van de federale overheid die niet langer deelneemt. 

Verschillende Vlaamse entiteiten, nl. Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Departement Omgeving, Departement Buitenlandse Zaken en Flanders Investment & Trade, werken samen in dit internationaal en strategische project. Er is een budget van 1,1 miljoen euro voorzien voor de komende vijf jaar.

MekongDe Mekong River Commission zet in op het beheer van de gedeelde waterreserves en de duurzame ontwikkeling van de Mekongrivier. De rivier is cruciaal voor het welzijn van de bevolking en de economische activiteit in continentaal Zuidoost-Azië, heeft de grootste inlandse zoetwater visindustrie, is bepalend voor de regionale voedselvoorziening voor meer dan 60 miljoen mensen en is zeer belangrijk voor de biodiversiteit. 

Als lid van de Mekong River Commission kunnen we kansen creëren voor het Vlaamse bedrijfsleven in een gebied dat geostrategisch belangrijk is. De technische invalshoek van de organisatie laat ons toe om in te zetten op watergebonden en milieuthema’s waar we ons zowel in Vlaanderen als internationaal een wereldspeler tonen.