Verwervingssubsidie De Merode Kapittelberg

Project De Merode
Jaar 2019
Provincie Antwerpen
Gemeenten Herselt
Aanvrager VZW Kempens Landschap
Private/Publieke actoren VZW De Merode, Provincie Antwerpen, Provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Herselt
Subsidiebedrag 400.000 euro

 

In 2019 kreeg de VZW Kempens Landschap een verwervingssubsidie van 400.000 euro voor het verwerven van het wijndomein Ten Kapittelberg. Deze site zal behouden worden als wijndomein en als cultuurhistorische site en geeft ontwikkelingskansen voor de uitbouw van een toeristische onthaalpoort. Verder wordt het voorzien als de huisvesting van het secretariaat van de Merode.

 

Doelstellingen

Met de aankoop van Ten Kapittelberg kan werk gemaakt worden van de uitbouw van een onthaalpoort tot het domein de Merode in de gemeente Herselt.  Deze onthaalpoort zet bezoekers op weg bij hun verkenning van de Merode maar heeft ook een eigen aanbod aan activiteiten. Een deel van de gebouwen zal een commerciële uitbating kennen. Deze kan bv. Een B&B, restaurant, brasserie, wijnexploitatie worden.

Door de ligging op de heuvel van de historische Vlaamse Wijngordel, is het domein een uitstekende plek om het verhaal van de Merode te vertellen en linken te leggen met de abdijen van Tongerlo en Averbode en de prinsen de Merode. Het domein is ook een prima uitvalsbasis om bezoekers kennis te laten maken met authentieke lokaal geteelde streekproducten.

 

Meer info