Verbod op het verhandelen en kweken van fold katten

  • 4 mei 2021

Vanaf 1 oktober 2021 is het in Vlaanderen verboden om fold katten zoals Scottish fold te kweken of te verhandelen. Deze kat ziet er met zijn gevouwen oortjes erg aandoenlijk uit, maar dit uiterlijk kenmerk komt eigenlijk door een erfelijke aandoening. Fold katten hebben namelijk een groeistoornis in het kraakbeen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de oren, maar leidt ook tot gewrichtsontstekingen, misvormde poten en kreupelheid.

Fold katten of vouwoorkatten worden gekenmerkt door de naar voor gevouwen oortjes. De bekendste rassen zijn de Scottish fold en Highland fold. In 2020 werden nog 29 Highland fold en 714 Scottisch fold katten voor het eerst geregistreerd, dit is minder dan 1% van de totale registraties in de databank CatID. Vanaf 1 oktober 2021 is het verhandelen en kweken van deze rassen verboden in Vlaanderen. 

Chronische ontsteking

De kenmerkende oren zijn het gevolg van een afwijking in het kraakbeen, ook wel osteochondrodysplasie genoemd, veroorzaakt door een mutatie in een gen. Het kraakbeen in het oor is misvormd wat de gevouwen oortjes geeft. 

Het kraakbeen elders in het lichaam, zoals in de gewrichten, is echter ook misvormd. De voor- en achterpoten kunnen krom gaan staan en verdikken. De staartwervels verdikken en de gewrichten ontwikkelen zich abnormaal.

Voor de dieren is dit zeer pijnlijk. De symptomen lijken op artritis waarbij de gewrichten chronisch ontstoken zijn. Bewegen is moeilijk en pijnlijk. In ernstige gevallen worden de katten kreupel. Er is geen behandeling mogelijk. De enige manier om deze aandoening te vermijden is het kweken van katten, die drager zijn van het gen, te verbieden. Met dit verbod, wordt het advies van de Raad voor Dierenwelzijn uit 2018 omgezet in regelgeving.

Overgangsperiode

Het verbod gaat pas in vanaf 1 oktober 2021 zodat kittens die de minimumleeftijd van 12 weken nog niet hebben of die binnenkort verwacht worden, nog kunnen verhandeld worden.

Contact

Brigitte Borgmans 
Woordvoerder Departement Omgeving
M 0 473 73 28 30
brigitte.borgmans@vlaanderen.be