Veelgestelde vragen over gezond bouwen

Klik op de vraag om het volledige antwoord te lezen.

Hoe ongezond is formaldehyde in MDF- en spaanplaten?

Voor de formaldehydeconcentratie in de binnenlucht geldt een interventiewaarde van 100 µg/m³. Uit onderzoek blijkt dat die waarde niet overschreden wordt in woningen of scholen. Je kan de formaldehydeconcentratie in huis verminderen door de juiste bouwmaterialen te kiezen en te zorgen voor een goede ventilatie en verluchting.

Hoeveel fijn stof is er in huis en wat is hiervoor het nut van luchtzuiveringstoestellen?

De concentraties fijn stof zijn in huis hetzelfde of lager dan buiten, tenzij er binnen sterke bronnen van fijn stof aanwezig zijn. Luchtzuiveringstoestellen kunnen alleen een goede luchtkwaliteit verzekeren als er geen sterke verontreinigende bronnen in huis zijn en er voldoende ventilatie is.

Is het interessant om een CO2-meter te kopen om te controleren of we voldoende ventileren?

In ruimtes waar veel mensen samen verblijven, zoals klaslokalen of kantoren, kan het CO2-gehalte oplopen. Een CO2-meter kan dan inderdaad een hulp zijn om mensen eraan ter herinneren aandacht te besteden aan ventilatie.

Kan ik mijn binnenmilieu laten onderzoeken?

Je kan, onder bepaalde voorwaarden, een onderzoek aanvragen bij de overheid. Je kan ook op eigen kosten een onderzoek laten uitvoeren door een geaccrediteerd laboratorium.

Waarom krijgen we een zwarte aanslag op muren & gordijnen?

Een geleidelijke verkleuring is meestal het gevolg van roetaanslag door roken, open haard, e.d.. Een plotselinge zwarte verkleuring kan verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn oplosmiddelen hier de boosdoener.

Zitten er gevaarlijke isocyanaten in polyurethaan-isolatiemateriaal?

De eindproducten van polyurethaan-isolatiemateriaal zijn niet-toxisch, tenzij ze verbrand worden. Dan kunnen er isocyanaten vrijkomen, wat tot bepaalde gezondheidsklachten kan leiden.

De isolatie rond mijn verwarmingsbuizen bevat misschien asbest. Is dit schadelijk?

Gezondheidsproblemen door asbest zijn in de overgrote meerderheid van de gevallen gerelateerd aan beroepsmatige blootstelling op plaatsen waar gedurende meerdere jaren intensief met asbest is gewerkt.

Hoe is het binnenmilieu op het werk gereglementeerd?

Het binnenmilieu maakt deel uit van de reglementering rond de'bescherming van het welzijn op het werk', een federale bevoegdheid. Belangrijk is de aanstelling van een preventieadviseur.

Contacteer ons

Team Omgeving en gezondheid