Veelgestelde vragen: bestandsformaten

Hoe worden tiff-bestanden aangemaakt?

Antwoord:

Een tif- of tiff-bestand wordt aangemaakt vanuit een grafisch programma. Ook via een programma zoals adobe professional kan je een pdf of een jpg als tif bewaren. Het voordeel van een tif is dat het een geografisch relatief eenvoudig te verwerken bestandsformaat is (via GIS-programma’s zoals ArcGIS of QGIS). Het nadeel van een tif-bestand is dat het doorgaans nogal veel geheugen inneemt. De GeoScans (GS) en GeoRasters (GR) die in DSI kunnen worden opgeladen moeten als tif-formaat worden opgeladen. Hulpbestanden (bvb. twf-bestanden) worden niet opgeladen. De scans worden bij voorkeur ook uitgesneden zodat eventuele witte kaders errond niet meer zichtbaar zijn. Uitgesneden gegeorefereerde bestanden (zonder hulpbestanden) zijn eenvoudig te bekomen via Quantum GIS (gratis software) via de optie ‘raster/ extractie / contour’. Er kan vervolgens worden uitgeknipt a.d.h.v. de plancontour. Op de website (https://omgeving.vlaanderen.be/sites/default/files/atoms/files/draaiboek_georefereren.pdf) zijn best-practices beschikbaar voor de opmaak van geoscans (gegeorefereerde scans van grafisch verordenende plannen) en georasters (verrasterde vectorbeelden van plannen).

Kunnen ook ArcGIS lyr-bestanden worden opgeladen in DSI?

Antwoord:

Er bestaat de mogelijkheid tot opname van lyr- en qlr-bestanden. Hiervoor kan worden gebruik gemaakt van het DossierType ‘LYR’. Er kan gewerkt worden met zowel losse als gegroepeerde layerfiles, maar om slechts één lyr-bestand te moeten opladen, wordt aangeraden om met een group layer te werken. Ook qlr-bestanden (legendebestanden van QGIS) kunnen worden opgeladen als DossierType ‘LYR’.
Opgelet: Het opladen van lyr- of qlr-bestanden impliceert niet dat de planelementen die in DSI zitten, worden getoond met deze inkleuring (per bestemming) op Geopunt of in eventuele viewers. De inkleuring van de wms-services die wordt gebruikt door viewers en door Geopunt, gebeurt namelijk conform een SLD-legendebestand per planelement.

De lokale overheden hoeven zelf geen SLD-bestanden aan te leveren. Er bestaan generieke SLD-bestanden voor vlak-, lijn- en puntelementen. Gebruikers kunnen een symbologie toekennen aan hun geodata door een specifieke codering in te vullen in het attribuutveld ‘legende’ van hun planelementen. De beschikbare symbolen en coderingen zijn terug te vinden via https://www.omgeving.vlaanderen.be/generieke-legendebestanden .