Veelgestelde vragen: bestandsformaten

Hoe worden tiff-bestanden aangemaakt?

Antwoord:

Een tif- of tiff-bestand wordt aangemaakt vanuit een grafisch programma. Ook via een programma zoals adobe professional kan je een pdf of een jpg als tif bewaren. Het voordeel van een tif is dat het een geografisch relatief eenvoudig te verwerken bestandsformaat is (via GIS-programma’s zoals ArcGIS of QGIS). Het nadeel van een tif-bestand is dat het doorgaans nogal veel geheugen inneemt. De GeoScans (GS) en GeoRasters (GR) die in DSI kunnen worden opgeladen moeten in tif-formaat worden opgeladen.

Hoe moet worden omgegaan met gegeorefereerde plannen?

Antwoord:

pdf bestandOp de website (1.39 MB) zijn best-practices beschikbaar voor de opmaak van geoscans (gegeorefereerde scans van grafisch verordenende plannen) en georasters (verrasterde vectorbeelden van plannen). Hierbij werd gebruik gemaakt van Quantum GIS. Deze software is gratis.

Kunnen ook ArcGIS lyr-bestanden worden opgeladen in DSI?

Antwoord:

Er bestaat de mogelijkheid tot opname van lyr- en qlr-bestanden. Hiervoor kan worden gebruik gemaakt van het DossierType ‘LYR’. Er kan gewerkt worden met zowel losse als gegroepeerde layerfiles, maar om slechts één lyr-bestand te moeten opladen wordt aangeraden om met een group layer te werken. Ook qml-bestanden (legendebestanden van QGIS) kunnen worden opgeladen als DossierType ‘LYR’.
Opgelet: Het opladen van lyr- of qml-bestanden impliceert niet dat de planelementen die in DSI zitten, worden getoond met hun juiste inkleuring (per bestemming) op Geopunt of in eventuele viewers. De inkleuring van de wms-services die wordt gebruikt door viewers en door Geopunt, gebeurt namelijk conform een SLD-legendebestand per planelement. 

Hoe worden de tif-bestanden (GeoScans of GeoRasters) best aangemaakt?

Antwoord:

GeoScans en GeoRasters moeten worden opgeladen zonder hulpbestanden (dus geen tfw-bestanden) en liefst uitgesneden zodat eventuele witte kaders errond niet meer zichtbaar zijn. Zulke uitgesneden gegeorefereerde bestanden (zonder hulpbestanden) zijn eenvoudig te bekomen via Quantum GIS via de optie ‘raster/ extractie / contour’. Er kan vervolgens worden uitgeknipt a.d.h.v. de plancontour.