Tv en digibox

Net zoals in de meeste gezinnen staat er ongetwijfeld in jouw huis minstens 1 tv. Weet dat hun energieverbruik sterk afhangt van het type (de technologie), de ouderdom, de schermdiagonaal en de instellingen.

Koop een tv met een A-label

A-label TV.jpgTv’s zijn verplicht voorzien van een Europees Energielabel dat informatie bevat over:

  1. merknaam en modelnummer
  2. energie-efficiëntieklasse (klasse A++ tot G): momenteel voldoet (nog) geen enkel toestel aan klasse A+++
  3. aanwezigheid van een duidelijke zichtbare aan/uit-schakelaar die het toestel uitschakelt zodat het verbruik lager dan 0,01 watt ligt
  4. energieverbruik tijdens gebruik in watt met ‘Standaard’-thuisgebruikinstellingen
  5. jaarlijks energieverbruik in kWh (op basis van 4 uur/dag op 365 dagen/jaar)
  6. zichtbare schermdiagonaal in inches en centimeter (beeldschermgrootte)

Koop je tv niet tè groot

Hoe groter het scherm, hoe hoger het energiegebruik. Een tv van 42 inch gebruikt ruim 1,5 keer zoveel stroom als een tv van 32 inch met hetzelfde energielabel. Zorg voor je comfort ook dat de schermgrootte afgestemd is op de grootte van je woonkamer. De kijkafstand moet namelijk minimaal 4 keer zo groot zijn als de diagonaal van het beeldscherm.

Kies bij voorkeur led, led-lcd of lcd in plaats van plasma

  • Led-tv’s (met led-lampjes voor de beeldweergave) zijn zuiniger dan led-lcd-tv’s (achtergrondverlichting met led-lampjes).
  • Led-lcd-tv’s zijn op hun beurt energiezuiniger dan lcd-schermen die op hun beurt weer veel zuiniger zijn dan plasmaschermen.

Let op de detailinformatie: voor commerciële redenen wordt de naam led-tv regelmatig ook gebruikt voor led-lcd-tv’s.

Gebruik energiezuinige instellingen voor je tv

Hoe helderder het beeld, hoe hoger het verbruik. Meer zelfs: beelden met een maximale helderheid kunnen voor een dubbel zo hoog verbruik zorgen als de ‘Standaard’-instelling. Pas de helderheid en het contrast aan je wensen aan en stel het niet hoger in dan nodig. Doe dat op een tijdstip waarop je vaak tv kijkt, bijvoorbeeld 's avonds met het licht aan en de gordijnen dicht. Maak indien mogelijk gebruik van de lichtsensor om de helderheid van het scherm af te stemmen op het omgevingslicht.

Op sommige tv’s kun je het beeld deactiveren, ideaal om naar een muziekzender of cd te luisteren op de achtergrond. Het verbruik daalt dan drastisch.

Vermijd sluipverbruik

Een tv verbruikt ook elektriciteit in ‘stand-by’. Bij de nieuwste zeer energie-efficiënte toestellen is dit sluipverbruik zeer laag (aangegeven op het energielabel). Bij toestellen met een lagere energie-efficiëntie en bij oudere toestellen kan dat sluipverbruik wel hoog oplopen. Daarnaast zorgt ook randapparatuur zoals je dvd/blue ray-speler, je surroundsysteem, … voor sluipverbruik. Sluit ze daarom allemaal aan op een verdeelstekker met aan/uit-schakelaar zodat je ze in 1 klik volledig uitzet. Om al je kostbare multimedia-apparatuur te beschermen tegen stroompieken en blikseminslag kun je een stekkerdoos met een interne zekering gebruiken. Maak je je niet graag moe? Gebruik een stekkerdoos met afstandsbediening!

Vermijd ook sluipverbruik van je digibox

Afhankelijk van het type en de instellingen, kan een digibox een (zeer) groot sluipverbruik hebben. Veel mensen schakelen ze niet graag volledig uit omdat ze dan niet meer automatisch hun favoriete programma’s kunnen opnemen. De oplossing: een programmeerbare stekkerdoos/schakelaar die je zo kunt instellen dat de stroom naar je digibox enkele minuten voor de start van het op te nemen programma weer wordt aangezet.

Extra info

Contacteer ons

Team klimaat