Tentoonstellingen op verplaatsing

Interesse om één van onze vorige tentoonstellingen te bekijken of gratis uit te lenen?
Het leven van onze vorige tentoonstellingen wordt in andere culturele en educatieve centra van Vlaanderen en Nederland verder gezet. Misschien wil je wel graag eens een tentoonstelling opnieuw bekijken of ze in je eigen centrum zetten? Hieronder een overzicht.

Infozuil 'Week van de bij'

bijententoonstellingDe infozuil bestaat uit 6 panelen op doek en schetst de problemen van de bij, maar evenzeer de mogelijke oplossingen. Tal van goede praktijkvoorbeelden kunnen ons inspireren.

Praktische details: Deze zeshoekige aluminium constructie heeft:

  • Diameter 2 meter 70
  • Hoogte: 2 meter 10
  • Afmeting in verpakte toestand: 210cm / 50cm / 50 cm

Tijdig reserveren is de boodschap!
 

Fototentoonstelling Stille plekjes in de Kempen

stille-kempenIn 2011 organiseerde De Vroente een fotowedstrijd met als thema 'Stille plekjes in de Kempen'.
Deze werd gelanceerd in het kader van een Stille Week waarbij er verschillende activiteiten rond stilte plaatsvonden. Om deel te nemen aan de fotowedstrijd werd gevraagd om een stil groen plekje in een Kempense gemeente te fotograferen. De fotograaf moest bij de foto ook een kort tekstje formuleren waarom deze foto voor hem/haar een bijzonder plekje is.
Uit alle inzendingen werden de 20 beste foto’s geselecteerd door een jury, en twee maanden tentoongesteld in De Vroente. Aangezien deze foto’s één voor één pareltjes zijn, zou het jammer zijn om deze niet langer tentoon te stellen. Daarom kan u deze tentoonstelling gratis uitlenen via De Vroente.

Dier en plant als migrant

affiche-dier-en-plantMigreren betekent verhuizen. Mensen zijn misschien de meest verwoede migranten van alle levende wezens.
Al vanaf de prehistorie trekken mensen de wereld rond op zoek naar een betere plaats om te leven. Planten en dieren zijn ook met de mensen mee verhuisd.
Wil je nog meer te weten komen over het verhuizen van planten en dieren? Met allerlei leuke doe-opdrachten ontdek je waarom dieren en planten verhuizen. Daarnaast zijn er nog een aantal foto’s en verrassende weetjes van verschillende dieren.
Wedden dat je op je volgende wandelingen beter om je heen kijkt en je afvraagt waar dit dier of plant vandaan komt?

Het landschap herschapen

affiche-tt-het-landschap-herschapenIn vele (natuur)gebieden wordt begrazing door natuurlijk wild zoals konijnen en reeën uitgevoerd. Ook gedomesticeerde grazers kunnen worden ingezet om in een afgerasterd gebied of onder hoede van een herder te grazen en een meer natuurlijk ecosysteem te ontwikkelen. Ging het vroeger om producten van het vee (vlees, huiden, melk, wol, mest) als einddoel, nu gaat het om het beheren van natuur- en landschappen als productiedoel.
Met allerlei leuke doe-opdrachten ontdek je waarom deze dieren worden ingezet voor natuurbeheer. Daarnaast zijn er nog een aantal foto’s en verrassende weetjes over de herder met zijn schapen.

Goud, zilver, brons... iedereen kampioen!

tentoonstelling-goud-zilver-bronsNaar aanleiding van de Olympische Spelen in 2012, stelt De Vroente ‘Goud, Zilver, Brons… Iedereen kampioen!’ voor. In de eerste plaats worden de medaillewinnaars van de vorige editie nog even in de bloemetjes gezet: de Goudvink, de Zilverreiger en de Bronskikker.
Daarna worden de finalisten van de spelen van dit jaar aan de bezoekers voorgesteld. Voor deze spelen hebben de organisatoren gekozen voor ‘aparte’ disciplines. Na een strenge selectie bleven er per proef slechts 3 finalisten over. ‘Wie is de beste buikschuiver?’ of ‘Wie is de beste waterloper?’ of nog ‘Wie is de grootste profiteur?’, is maar een greep uit die verschillende disciplines. Wat het nog leuker maakt, is dat je als bezoeker zélf mag bepalen wie er de gouden, zilveren of bronzen medaille verdient. Maar er is meer… Je kan het mestkeverspel spelen, bijenraten bouwen, het spel ‘Het koekoeksei’ spelen en nog veel meer. Wil je zelf ook echt eens het gevoel hebben om een kampioen te zijn dan kan je op het hoogste schavotje staan.

Meer informatie

De Vroente
De Vroente
Putsesteenweg 129
2920 Kalmthout
België