Studies ecosysteemdiensten
- Website natuurwaardeverkenner: verschillende belangrijke ESD-studies
- Integratie van ecosysteemdiensten in bodemsaneringsprojecten (2021)
- Gebruik van ecosysteemdiensten in de onderbouwing van de besluitvorming van ruimtelijke ontwikkelingsprocessen (2021)
- Inclusief een stappenplan voor een doelgerichte en projectmatige toepassing van ESD (p. 41-43).
- Beleidsverkenning Ecosysteemunits (2020)
Koolstofopslag, regulering van regenwater, van temperatuur en van luchtkwaliteit,… het zijn enkele van de voordelen die bomen de mens kunnen bieden in een bebouwde omgeving. Dergelijke ESD zijn vaak zelfs interessanter dan duurdere technologische oplossingen. - Natural Capital Accounting in Vlaanderen (2020)
In deze studie verkent VITO de mogelijkheden om NCA in Vlaanderen toe te passen door het opzetten van een aantal pilootrekeningen. - Ecosysteemdiensten en natuurbeheer (2020)
Interessant concept, maar (hoe) wordt het toegepast in Vlaanderen? - Omgevingskwaliteitin Actie (OmiA, 2019):
-
OmiA rapport 1. Inspiratietrajecten voor het operationaliseren van omgevingskwaliteit en ecosysteemdiensten voor gebiedsgerichte VLM-projecten
-
OmiA rapport 2. Omgevingskwaliteit en Ecosysteemdiensten: een conceptuele en praktijkgerichte vergelijking van twee systeembenaderingen
-
OmiA casus 1. WATER+LAND+SCHAP. OmiA begeleidingsdag met EVALUEER_WLS tool
-
OmiA casus 2. BELINI. Een co-creatieve opstart met landbouwers om waterkwaliteit te verbeteren en erosie te verminderen in het stroomgebied van de Laan (Overijse)
-
OmiA casus 3. VOEREN. Instrumentenmatrix voor impacten in Voeren
-
- Plannen met ecosysteemdiensten in de Maarkebeekvallei (2018)
- Een heldere ESD-taal (2017)
om doeltreffend te communiceren over wat de natuur allemaal voor ons doet en hoe ze ons kan helpen om problemen op te lossen, hebben we een heldere taal nodig die iedereen begrijpt. - Natuurrapport: aan de slag met ESD (2016)
Waar het vorige natuurrapport zich beperkte tot vaststellingen over de toestand van ecosysteemdiensten in Vlaanderen, onderzoeken we in dit natuurrapport hoe de ecosysteemdiensten-benadering op verschillende beleidsniveaus gebruikt kan worden bij beslissingen om tot een duurzamer landgebruik te komen. - Veerkracht voor het Metropolitaan Kerngebied vanuit het perspectief van ecosysteemdiensten (2016)
In een eerste luik is vanuit het ESD-concept een knelpuntenkaart. In een tweede luik worden op basis van deze knelpuntenkaart ontwerpoefeningen gedaan om vorm te geven aan mogelijke acties om ruimtelijke synergieën op te zoeken tussen vraag en aanbod van ESD. - Participatieve gebiedsvisieontwikkeling voor De Wijers via het ecosysteemdienstenconcept (2014)
Het gebied “De Wijers” is een landschappelijke regio van 20.000 ha in Limburg. De meest dominante landgebruiken zijn visvijvers, moerassen, bossen, heide, grasland, woonwijken en industrie. Voor dit gebied werd een visie voor duurzaam en multifunctioneel landgebruik ontwikkeld op basis van een ecosysteemdiensten-benadering.