Straling en 5G

5G staat voor mobiele communicatietechnologie van de vijfde generatie. Het is een verzameling van verschillende technologieën die ervoor zorgen dat mobiel internet sneller en betrouwbaarder is. Het is de opvolger van 4G.  Momenteel gebruikt u bij bellen, sms´en en mobiel internet 2G, 3G en 4G. 

Met 5G zullen alle apparaten meer met elkaar verbonden zijn.  U zal meer data kunnen versturen met een lagere latency (minder vertraging op de verbinding). Dat maakt een aantal toepassingen mogelijk zoals operaties op afstand, zelfrijdende auto’s en virtual reality.

Onderzoek naar blootstelling aan straling

Samen met deskundigen van IMEC, Sciensano en UGent met expertise in blootstelling, gezondheid en risico-evaluatie, publiceert het Departement Omgeving vier keer per jaar een overzicht van wetenschappelijk onderbouwd onderzoek naar gezondheidseffecten van straling van (gsm-)antennes. De ontwikkelingen rond 5G worden op de voet opgevolgd in het onderzoek 'Nieuwe ontwikkelingen rond 5G, de maatschappelijke impact van de uitrol van 5G netwerken op de stralingsblootstelling'. Dat onderzoek bestaat uit:

  • Literatuuronderzoek naar blootstellingsstudies, gebruikte technologieën, simulaties van de uitrol
  • Vergelijkend onderzoek wetgeving (Europees) en richtlijnen (ICNIRP) 
  • Onderzoek naar uitrol in Vlaanderen en invloed op de blootstelling
  • Antennetechnologie en invloed op de blootstelling 
  • Metingen van 5G-(test)opstellingen of simulaties van 5G netwerken in combinatie met bestaande netwerken 
  • Invloed op blootstelling van de uitrol van het ‘Internet of Things’  

Impact op gezondheid 

Globale evaluatierapporten van wetenschappelijke commissies en nationale instellingen tonen aan dat er op dit moment geen bewijs is dat gsm-straling ongezond is als de normen gerespecteerd worden. 

Uitrol 5G in Vlaanderen

De gsm-operatoren voeren testen uit met 5G-antennes. In een aantal gemeenten is 5G uitgerold. Door een aanpassing van de software werden een aantal bestaande antennes omgeschakeld van 4G naar 5G. De informatie wordt daarbij anders verpakt in de elektromagnetische straling maar er wijzigt niets aan het vermogen van de antenne en dus ook niet aan de blootstelling van de omgeving aan straling. Daarnaast blijven de bestaande attesten en berekeningen geldig en voldoen de antennes nog steeds aan de norm.

Volgende stappen

Het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) verdeelt de frequentiebanden waarvan 5G gebruik maakt. Sinds juli 2020 worden 5G antennes gebruikt die de nieuwe frequenties hanteren. De operatoren kunnen hiervoor gebruik maken van tijdelijke licenties die werden uitgereikt door het BIPT. Het staat nog niet vast wanneer de definitieve licenties voor 5G zullen worden geveild. 

Veelgestelde vragen over 5G

Heeft u een vraag over 5G? Kijk dan eerst of u het antwoord vindt in de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Contacteer ons

Team Omgeving en gezondheid