Stiltegebieden

Wat is een stiltegebied?

Stiltegebieden zijn unieke gebieden waar de nood tot bescherming voortvloeit uit de eigenschap stilte en rust.

Stilte betekent hier niet de totale afwezigheid van geluid maar wel een aangenaam geheel van geluiden. Een stiltegebied is dus een gebied met een goede akoestische kwaliteit. 

In een landelijke omgeving overheersen natuurlijke geluiden, afkomstig van zowel fauna als flora. Ook geluiden afkomstig van bewoners, bezoekers, landbouw, natuur- of bosbeheer, maken deel uit van het geluidsklimaat in een landelijk stiltegebied.  

In stedelijke omgeving zal een mengeling van menselijke en natuurlijke geluiden de aantrekkelijkheid bepalen.

Waar vind ik stiltegebieden?

Op onderstaande kaart (klik op kaart voor vergroting) vind je een overzicht van landelijke gebieden waar onderzoekers al een keer op pad zijn gegaan met een geluidsmeter om het geluidslandschap in kaart te brengen. Op die plekken kan je nog genieten van een aangename akoestische omgeving.

KaartStiltegebieden2018december-700x495.jpgJe hoeft je niet altijd ver te verplaatsen om te genieten van een aangename omgeving. Misschien ken jij in je buurt ook zo'n plek waar je weinig storende geluiden hoort en je tot rust kunt komen.

Kwaliteitslabel Stiltegebied

Sommige  gemeenten en provincies willen een actief stiltebeleid voeren. Ze kunnen dit bekrachtigen met een kwaliteitslabel Stiltegebied. Op basis van een aantal criteria krijgt  zo'n gebied een beoordeling van een tot drie sterren. 

Benieuwd? Volgende gebieden ontvingen al een kwaliteitslabel Stiltegebied:

Lees ook

Contacteer ons

Team leefomgevingskwaliteit