Participatie met de buurt

Het nieuwe gebouw van Electrabel aan de Kievit komt er na een participatieparcours met de buurtbewoners.

Een paar jaar geleden diende de projectontwikkelaar een bouwaanvraag in voor het nieuwe kantoorcomplex van 46 meter hoog en een woontoren van acht verdiepingen. In de procedure diende de buurt een bezwaarschrift in. Op achttien pagina’s somde de buurt de pijnpunten op van het project.

Deze handelden onder andere over de architecturale integratie met de buurt en de verbindingen met het groen. De projectontwikkelaar had oor naar de argumenten van de buurtbewoners en schrapte zijn bouwaanvraag. Dat was voor de buurtbewoners een uiting van vertrouwen en een teken dat de inspraak serieus werd genomen. De projectontwikkelaar en de buurtbewoners gingen meermaals rond de tafel zitten en kwamen tot een breed gedragen ontwerp.

Het gevoelen achteraf is dat door de buurtbewoners te betrekken er niet alleen tijd is gewonnen, maar dat men ook tot een beter ontwerp is gekomen. Uiteraard kon de projectontwikkelaar niet zomaar aan alle wensen van de buurt voldoen, maar daar was ook begrip voor. De architect van de projectontwikkelaar vond het belangrijk om de aanwijzingen uit de buurt te harmoniseren met het eigen ontwerp: tenslotte moeten de buurtbewoners er leven.

 

interbuild_kievit_1-450x305.jpg