Over ons

Welkom bij Duurzaam Educatiepunt, het expertisecentrum rond duurzaamheidseducatie van de Vlaamse overheid.

Onze missie

Wij willen dat iedereen zich versterkt, geïnspireerd en gemotiveerd voelt om mee te bouwen aan een duurzame samenleving. In een veranderende wereld, ontwerpt iedereen mee.

Hoe doen we dat ?

We ondersteunen, verbinden en inspireren professionals uit de educatieve sector om in hun leercontext aan de slag te gaan met duurzaamheidsuitdagingen. Onze centra zijn een proeftuin voor innovatieve educatie voor duurzame ontwikkeling. Jong en oud kunnen er beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur en een goede leefomgeving zijn. We brengen experten uit de sector samen om van elkaar te leren. We ontwerpen en delen inspirerende voorbeelden en je kan bij ons terecht voor vormingen en trajectbegeleiding.

Wil je aan de slag gaan met uitdagingen als duurzaam ruimtegebruik, de klimaattransitie, duurzame voeding of het werken aan natuurbetrokkenheid? Bekijk ons uitgebreid aanbod en verfijn je zoekopdracht.
Ben je benieuwd naar welke specifieke ondersteuning we voorzien per doelgroep? Neem dan hier een kijkje.

Waar we voor staan

Educatie voor duurzame ontwikkeling (EDO)

Educatie voor duurzame ontwikkeling, dat is leren denken over en werken aan een leefbare wereld, nu en in de toekomst, voor onszelf en voor anderen, hier en elders op de planeet.

EDO beperkt zich niet tot het aanleren van het ‘juiste’ gedrag of leefwijze. Want dat juiste gedrag kan nu wel werken als oplossing voor een concreet probleem, maar in de toekomst blijkt misschien dat die oplossing toch niet zo duurzaam was. Educatie voor duurzame ontwikkeling is daarom ook gericht op het vormen van actieve, kritische en onafhankelijke burgers die bijdragen aan een duurzame samenleving.

Duurzaamheid

Een duurzame wereld is een wereld waarin we voor de hele wereldbevolking een goed leven uitbouwen, zonder dat dat ten koste gaat van de komende generaties en de ecologische grenzen van de planeet.

Onderstaande animatiefilm toont dat ‘duurzaamheid’ of ‘duurzame ontwikkeling’ een dynamisch concept is, gekoppeld aan een toekomstscenario voor een meer duurzame samenleving.

 

Eén welomlijnde definitie van duurzaamheid bestaat dus niet. Onze kennis over duurzaamheid verandert voortdurend. Er komen ook steeds nieuwe inzichten bij: wat gisteren een oplossing leek, is dat vandaag niet meer. We spreken daarom van ‘voortschrijdend inzicht’.

Wie zijn wij?

Duurzaam Educatiepunt, dat is een team van enthousiaste educatoren en procesbegeleiders. We maken graag met je kennis op onze contactpagina.