Open Kaart - Nachtvlinders inventarisatie

Zomer 2014 en vervolg in 2015

Motten of nachtvlinders komen veel voor, maar de meeste mensen kennen ze niet. Nachtvlinders maken nochtans het grootste deel uit van onze inheemse vlinders. Er zijn nl. 20 keer meer nachtvlinders dan dagvlinders. Ze zijn wellicht minder geliefd dan de dagvlinders, omdat ze minder makkelijk te spotten zijn en mensen denken dat ze saai en kleurloos zijn. Niets is minder waar, ze zijn met velen en ze schitteren als nachtelijke juweeltjes.

Tijdens de zomer 2014 hebben we op 3 verschillende plekken een nachtvlinderinventarisatie georganiseerd.
Geïnteresseerden konden rekenen op informatie over de nachtvlinders en de vangst mee ontdekken. Deze inventarisatie werd uitgevoerd in het Provinciaal Domein De Gavers, op het bedrijventerrein van Schendelbeke en in de tuin van De Helix.

Hoe verloopt een inventarisatie van nachtvlinders?
Lampen en vallen worden in de vooravond opgesteld en om 6 uur 's ochtends worden de vallen opnieuw leeggemaakt. Een nachtvlinderspecialist determineert de verschillende soorten waarna ze terug worden vrijgelaten. Hij boeit de aanwezigen met het mysterieuse leven van de nachtvlinders en hun eigenschappen.

Met de resultaten van deze inventarisatie willen we enerzijds de nachtvlinders in de regio in kaart brengen en anderzijds mensen op een onverwachte locatie in contact brengen met dit ondergewaardeerde nachtleven.

In de zomer 2015 zullen we dit nachtvlinderonderzoek herhalen.

Wij zijn op zoek naar deze mysterieuze nachtdieren en zouden het fijn vinden als je ons daarbij kon helpen.

Hoe?

  • Vind je ergens een nachtvlinder in je tuin, park of huis? Neem dan een goede foto en stuur deze naar openkaart@lne.vlaanderen.be, noteer ook plaats, datum en uur van de vangst en eventueel een leuk detail.
  • Info: Onze nachtvlinderspecialist, Wouter Mertens bezorgt je de naam en de achtergrond van deze nachtvlinder.
  • Wanneer? Van half mei tot half september 2015
  • Prijzen: Als je een foto instuurt, maak je kans op een prijs. Elke maand wordt 1 prijs verloot onder de inzenders. Elke inzender ontvangt na september ook een kaart met de foto's van alle gevonden soorten van de regio. Natuurlijk kan je ook als groep/vereniging deelnemen.

nachtvlinderdeterminatie1nachtvlinderdeterminatie2

Contacteer ons

De Helix
054 31 79 50 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 u.)