Open Kaart - Historisch Ecologisch onderzoek

Historisch ecologisch onderzoek: studiedag en wandeling Raspaillebos

2 maart 2015

Historische ecologie is een relatief nieuwe onderzoeksdiscipline die landschappen, fauna en flora bestudeert en kijkt naar cultuurhistorie en ecologie. Door dit onderzoek probeert men de toekomst te begrijpen via het verleden.

Geschiedenis wordt overal gemaakt en door iedereen beleefd, alleen beseffen we dat niet altijd. Door historisch ecologisch onderzoek probeert men de verre geschiedenis in beeld te brengen en tegelijk te documenteren wat er nog te vinden is over het meer recente verleden van een gebied.

Ook de Dendervallei verbergt nog heel wat geheimen. Enerzijds heeft de vallei behoorlijk wat verandering meegemaakt: landbouwontginningen, overstromingen, oorlog, industrialisering, grote veranderingen in economie en maatschappij. Anderzijds is ze ook verbazend authentiek gebleven.

Welk licht werpt historisch ecologisch onderzoek op dit verleden?
Zijn die evoluties positief of negatief?
Of zijn ze afhankelijk van het perspectief van waaruit je het bekijkt?

Vandaag zien we een nieuwe fase aanbreken in de geschiedenis van de Dendervallei. De landbouwgebieden van eertijds worden teruggegeven aan de natuur. Positief of negatief? Eén ding lijkt alvast zeker: dit zal niet de laatste verandering zijn die de vallei zal meemaken.

Wil je meer weten over historisch ecologisch onderzoek?
Heb je zelf weet van historische feiten, sagen over fauna, flora en het landschap in deze streek?
Ken je mensen die stielen zoals smid, molenaar, visser, landbouwer,... beoefen(d)en en die hierover willen vertellen?
Ben je leerkracht en heb je interesse om een educatieve activiteit over dit thema op te zetten samen met de educatoren van De Helix?

Neem dan contact op met ons via openkaart@lne.vlaanderen.be of 054 31 79 64.

heo1heo2heo3heo4heo5heo6

Contacteer ons

De Helix
054 31 79 50 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 u.)