Open Kaart - Fruitpersdag

Oktober 2014 - Oktober 2015 - Oktober 2016

De Helix organiseerde al drie keer een succesvolle fruitpersdag i.s.m. de Mobiele Fruitpers uit Zevergem. Het was een komen en gaan van mensen uit de streek die appels en ander fruit uit particuliere boomgaarden naar De Helix brachten om te laten persen. De overtollige pulp werd opgehaald door iemand uit de streek die hiermee zijn composteringsproces bevordert. Zo wordt de kringloop gesloten.

De mensen konden ook deelnemen aan diverse andere activiteiten. In De Helix werden de bezoekers warm ontvangen met een drankje, waaronder ook appelsap uit de educatieve tuin en een stukje zelf gebakken appelcake.

Er waren snoeidemo’s op fruitbomen. Tijdens een bakworkshop maakten kinderen en volwassenen taartjes in de recent gerestaureerde, houtgestookte bakoven. We nodigden de bezoekers uit om stil te staan bij hun voedselgebruik. Naast de expo over voedselverlies van het Team Middenveld kaartten we het wereldwijde voedselverlies aan met fotomateriaal, film en flyer. De kinderen konden zich uitleven in een creatief atelier. Met klei en diverse natuurlijke materialen maakten ze leuke figuren en gezichten.

In het kader van ‘Open Kaart’ spraken we de mensen aan die hun fruit lieten persen. Dankzij deze gesprekken bundelden we info over hoogstamboomgaarden en variëteiten die nog voorkomen in de streek en de hoeveelheid fruit die er gekweekt wordt.

Voorafgaand aan deze fruitpersdag hebben we een kookschrift opgesteld met de residenten van de service-appartementen ‘Beauprez’. In het kookschrift noteerden we recepten over het koken met restjes. Op deze fruitpersdag vulden de bezoekers het kookschrift verder aan.

fruitpersdag1fruitpersdag2fruitpersdag3fruitpersdag4

Contacteer ons

De Helix
054 31 79 50 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 u.)