Open Kaart - Buurten met erfgoed

Het project ‘Buurten met erfgoed’ gestart op 19 september 2014, is een initiatief van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid en heeft als bedoeling de basisscholen aan te sporen om het erfgoed uit de eigen omgeving sterker bij de lessen te betrekken.

Voor dit project viel de keuze op de gemeente Geraardsbergen en de basisscholen uit de omgeving van het Raspaillebos. Om die reden past dit project perfect binnen de werking van ‘Open Kaart’ en is De Helix aanspreekpunt voor de basisscholen. We focussen ons op landschappelijk erfgoed en ondersteunen hen met nuttige informatie en praktische tips waar nodig.

Tijdens de startdag werkten leerkrachten, erfgoedpartners zoals vertegenwoordigers van de cultuurdienst en heemkundige kring, Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, met de steun van een externe begeleider het ruwe scenario van het erfgoedproject uit. De uitwerkingen zijn verrassend uiteenlopend: een groots opgezette expo in de school, een avontuurlijke GPS-tocht door de streek, een schoolfeest in het kader van de streek en een project in teken van een plaatselijke kunstenaar.

Er volgden dan nog enkele opvolgsessies op 25 november 2014, 27 februari 2015 en 22 mei 2015 om de projecten verder te begeleiden en te evalueren. Het resultaat zal later in het schooljaar met de kinderen in de schoolomgeving uitgevoerd of getoond worden. Deze eindprodukten evenals de making of tijdens het proces, zullen nadien getoond worden in de expo ‘Open Kaart’ in De Helix.

Voorbereiding in De Helix

buurten1 buurten2
buurten3 buurten4
buurten6 buurten5

 

Contacteer ons

De Helix
054 31 79 50 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 u.)