Onderzoek straling en gezondheid

Volg de resultaten van gezondheidsonderzoek

Je leest heel wat onrustwekkende waarschuwingen  over straling en gezondheid. De wetenschappelijke wereld (onderzoekers, tijdschriften, congressen, commissies) die onderzoek uitvoert naar de gezondheidseffecten van elektromagnetische velden is het er nochtans over eens dat er momenteel niet kan bewezen worden dat gsm-straling ongezond is als de normen gerespecteerd worden. Dit blijkt uit verschillende globale evaluatierapporten van wetenschappelijke commissies en nationale instellingen (Wetenschappelijk Comité voor nieuwe en recent vastgestelde gezondheidsrisico's – SCENIHR, Nederlandse Gezondheidsraad, ICNIRP …). Een overzichtsrapport (2019) van de meest recente expertbeoordelingen bevestigt dat.

Opvolgen wetenschappelijk onderzoek is nodig

Het Departement Omgeving volgt de meest recente wetenschappelijke onderzoeken op om snel te kunnen inspelen op de resultaten. Het opvolgen en evalueren van nieuw onderzoek gebeurt door experten van Sciensano, IMEC en de Universiteit Gent. Een overzicht van de resultaten van nieuw onderzoek kan u steeds terugvinden op deze site. De studies gaan onder andere over onderzoek op cellen en op proefdieren en bevolkingsonderzoek naar mogelijke effecten van de straling die gebruikt wordt voor draadloze communicatie. We nemen in het overzicht enkel onderzoek op dat op een wetenschappelijk onderbouwde manier is uitgevoerd.

Meer informatie over criteria voor wetenschappelijk onderbouwd onderzoek vindt u op de website van de Belgian BioElectroMagnetics Group.