NTMB-zorgsysteem

Het NTMB-certificaat

Elke producent of leverancier van NTMB-materialen  kan voor zijn  NTMB-zorgsysteem  het NTMB-certificaat behalen. Dit is een systeemcertificaat dat management- en producteisen combineert. Dit staat op naam van het bedrijf van de producent of leverancier.  Op de NTMB-materialen zelf zal je dus geen logo van het NTMB-certificaat aantreffen.

Het NTMB-zorgsysteem werd ontwikkeld vóór en met producenten en leveranciers van natuurtechnische materialen, met de bedoeling om de kwaliteit, de technische informatie over de materialen en hun toepassingen te versterken en innovatie op basis van input uit de hele sector te bevorderen. Op die manier willen we ervoor zorgen dat de kwaliteit van het ontwerp, van het bestek en ook van de toepassing verhoogt. 

Beheerder

De instantie die de eigenaar is van alle afspraken en procedures die horen bij het NTMB-certificaat, wordt de beheerder genoemd.  Van bij de start tot 2015 werd die taak opgenomen door het Departement Omgeving. Tussen 2015 en 2020 werd geprobeerd om het beheer geleidelijk aan over te dragen aan het kenniscentrum 'Groen in de bouw'. Dit kenniscentrum wordt getrokken door de VCB (Vlaamse Confederatie Bouw), in samenwerking met de Bouwunie en ORI (branche-organisatie voor advies- en ingenieursbureaus in België). In 2020 besliste COPRO als onpartijdige certificatie-instelling werkzaam in de infrastructuursector om de taak van beheerder over te nemen om het zorgsysteem nog beter in de markt te helpen zetten en te helpen groeien. 

Hoe de certificatie voor het NTMB-zorgsysteem behalen?

Klik op deze link voor de procedure om het NTMB-certificaat te behalen

Bedrijven met een gecertificeerd NTMB-zorgsysteem

 

Bedrijf Materialen Certificatie-instelling Periode certificatie
Isofaq – Kachtem Natuurtechnische geotextielen en composieten COPRO 9.11.2018 – 8.11.2021
Texion Geokunststoffen NV Natuurtechnische geotextielen en composieten BCCA 6.9.2017 tot 5.9.2020
Van Raak Natuurtechnische geotextielen en composieten COPRO 6.9.2017 tot 5.9.2020

Wie vraagt naar het NTMB-certificaat?

Het standaardbestek 250 voor de wegenbouw verplicht het gebruik van het NTMB-certificaat (of gelijkwaardig) voor bepaalde werken aan waterlopen (hdst. 13). Daarnaast bevelen we ook aan om aannemers via bestekken op te dragen om te werken met producenten en leveranciers die gecertificeerd zijn voor hun NTMB-zorgsysteem, wanneer erosiewerende geotextielen gebruikt worden bij de aanleg van (droge) bermen.

De brochure Natuurtechnische milieubouw opnemen in bestekken via SB250  geeft meer informatie over het gebruik van het NTMB-certificaat in bestekken.

Contacteer ons

Afdeling Partnerschappen met Besturen en Maatschappij