Minister Demir opent Week van de Bij in Bokrijk

  • 28 mei 2021

De achtste Week van de Bij, een initiatief van het Vlaams Departement Omgeving, is vandaag in Bokrijk plechtig geopend door minister Zuhal Demir samen met de provincie Limburg, Suske en Wiske en Britt Van Marsenille. “Bijen zijn geen bijzaak in Vlaanderen. Ze houden ons een spiegel voor over hoe we omgaan met ons ruimtegebruik, het evenwicht tussen beton en groen. Nergens beter om daar aandacht voor te vragen dan in de groene oase rond Bokrijk. 1 op 3 happen voedsel die we eten bestaan enkel dankzij bestuiving. 62 procent van de wilde bloemen kent al een terugval door te weinig bestuiving. Vlaanderen verhoogt daarom de komende jaren dan ook de inspanningen om die achteruitgang tegen te gaan”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Bijenhelden breken uit!

Het thema van Week van de Bij 2021 is ontharding. Tachtig procent van de bijen leeft onder de grond. Maar hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen. Minder beton en meer bloemen, planten en bomen zorgen ook voor meer voedsel voor bijen. Met de slogan ‘Bijenhelden breken uit’ ruilen Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, stenen in voor bijenbloemen.

Bokrijk één groot bijenhotel

In 2019 werd in het Openluchtmuseum Bokrijk een inventarisatie van wilde bijen gemaakt. Op het grote park van 550 hectare komen zo’n 150 soorten wilde bijen voor. Dat is ontzettend veel. De meeste wilde bijen zoals de zandbij maken hun nestlocatie ondergronds; slechts 20 procent van de wilde bijen gebruikt holtes bovengronds. Specifiek in Bokrijk vormen de rieten daken van de historische gebouwen één groot bijenhotel voor wilde bijen. In de holle stengels van het dak maken de bijen een nestje en leggen er eitjes in. Eén dak kan duizenden bijennestjes huisvesten. Een paradijs voor bijen dus.

“Wij zijn verheugd dat we op zondag 30 mei, met een jaartje vertraging, de aftrap voor de ‘Week van de Bij’ in Limburg mogen geven,” zegt Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “De provincie Limburg is zich bewust van de onschatbare waarde die bijen betekenen voor de biodiversiteit in de sectoren natuur, cultuur en landbouw en wil daarom bijdragen aan de bewustwording rond dit thema. Ook in het Openluchtmuseum Bokrijk werken we op verschillende manieren rond het vakmanschap imkerij én ondersteunen we onze plaatselijke wilde bijenpopulatie. Bokrijk is dus een uitgelezen plek om deze campagne te starten!” 

Suske en Wiske Het Blije Bijenteam

Week van de Bij werkte samen met Studio Vandersteen aan de gloednieuwe Suske en Wiske ‘Het Blije Bijenteam’. In deze nieuwe mini-strip ontmoeten Suske en Wiske tijdens een gezellige picknick bijenfee Andrena. Ze vertelt snikkend dat hun nakomelingen dreigen te verdwijnen onder een laag beton. Het Blije Bijenteam schiet meteen in actie om Andrena en de andere zandbijen te redden. Met succes, mijnheer Beton legt een milieuvriendelijke parking aan en gebruikt in zijn eigen tuin geen pesticiden meer. Op het einde van het verhaal volgen enkele educatieve pagina’s over bijen. 
Vlaams minister Demir Demir mocht uit handen van Suske en Wiske het eerste exemplaar van het ‘Blije Bijenteam’ in ontvangst nemen. De strip zal te koop zijn in de stripspeciaalzaken in Vlaanderen en Nederland, maar kan je ook deze zomer gratis krijgen door deelname aan de bijenfietstocht in de omgeving van Bokrijk. 

bijen - suske en wiske

Minister van Omgeving Demir: “Laat je inspireren door Week van de Bij en de nieuwste Suske en Wiske om ook zelf iets te doen voor de bijen. In het biodiversiteitsverhaal hebben bijen een belangrijke rol als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten. De economische waarde voor de land- en tuinbouw is zeer groot. Denken we maar aan de fruittelers in Limburg die voor de teelt van o.a. kersen aangewezen zijn op de aanwezigheid van bijen. De waarde van ecosysteemdiensten vanuit de ’wilde’ natuur is dan ook onschatbaar. We mogen er niet aan denken dat al het bestuivingswerk door mensenhanden zou moeten gebeuren.” 

suske en wiske cover bijenteam
 
Bijenfietstochten met Suske en Wiske en heel veel bijenplezier de hele zomer in de omgeving van Bokrijk

Meer informatie

Week van de Bij van 30 mei tot 6 juni 2021.

Persinfo

Brigitte Borgmans 
Woordvoerder Departement Omgeving
M 0 473 73 28 30
brigitte.borgmans@vlaanderen.be