Lesgeven voor en over duurzaamheid

Studievoormiddag voor onderwijsondersteuners

Duurzaam Educatiepunt i.s.m. de 5 Vlaamse Universiteiten

27 januari 2022, 9.00 u. - 12.30 u.

 

Hoger Onderwijs speelt een belangrijke rol in de voorbereiding van studenten op hun rol als professional én als burger in duurzame ecologische, sociale en economische transities. Daarom is het belangrijk dat studenten in aanraking komen met duurzaamheidsuitdagingen en experimenteren met mogelijke oplossingen. Zo leren studenten bij te dragen aan die duurzame toekomst.
Als onderwijsondersteuner ben jij een belangrijke schakel door lesgeven voor en over duurzaamheid in je instelling of faculteit (nog meer) aan te wakkeren en om docenten te begeleiden bij het vormgeven van onderwijs voor de toekomst!
Wil jij je eigen kennis over duurzaamheid een impuls geven of versterken?  Wil je je laten inspireren zodat je docenten en opleidingen kan ondersteunen in de richting van (meer) duurzaamheid? Dan is deze interactieve studievoormiddag ongetwijfeld iets voor jou!

Doel van de studievoormiddag

Tijdens deze studievoormiddag maak je kennis met de online leermodule ‘Lesgeven voor en over duurzaamheid’ en krijg je handvaten aangereikt om met deze leermodule aan de slag te gaan in je ondersteuningspraktijk.
Concreet leer je wat onderwijs over en voor duurzaamheid is, wat we verstaan onder duurzaamheidscompetenties en maak je kennis met werkvormen om ze te ontwikkelen.  Je gaat zelf aan de slag met een concrete duurzaamheidsuitdaging. Je leert welke stappen je kan zetten om duurzaamheid meer te integreren in een opleiding of zelfs een volledige instelling. Tot slot zal je geïnspireerd geraken door de professionaliseringstrajecten die de 5 universiteiten hebben uitgewerkt.

Programma

Tijdens de studiedag focussen we vooral op duurzaamheid in de onderwijspraktijk en zetten we in op interactie en uitwisseling van ideeën.  Het programma van de studiedag ziet er als volgt uit:

9.00 - 9.10 Welkom & introductie
9.10 - 9.25 Quiz: Wat weet je over duurzaamheid?
9.25 - 10.35 Interactieve presentatie ‘Duurzaamheid in de onderwijspraktijk’
10.35 - 10.50 Pauze
10.50 - 11.05 Presentatie ‘rond Duurzaamheid aan de slag vanuit een ‘Whole Institution Approach’
11.05 - 11.35 Presentatie ‘professionaliseringstrajecten rond duurzaamheidseducatie in de Vlaamse universiteiten’
11.35 - 11.40 Pauze
11.40 - 12.20 Reflectie-oefening in break-out sessies
12.20 - 12.30 Conclusie & volgende stappen

Blended Traject

De studievoormiddag maakt deel uit van een blended leertraject voor onderwijsondersteuners van de 5 Vlaamse universiteiten die docenten ondersteunen in het lesgeven voor en over duurzaamheid.  Je kan er voor kiezen om enkel deze studievoormiddag te volgen (met de bijhorende individuele voorbereiding).  Je  kan ook het volledige traject volgen, waarbij er nog meer uitwisseling met collega’s is over hoe je professionaliseringstrajecten rond duurzaamheidseducatie kan aanpakken.

Een overzicht van het hele traject:

1 Individuele voorbereiding van de studiedag

Als je deelneemt aan de studiedag vragen we je om hoofdstuk 1 van de leermodule  ‘Lesgeven voor en over Duurzaamheid' op voorhand door te nemen. Als je vragen hebt over dit hoofdstuk kan je die op voorhand doorsturen en zullen we je vragen beantwoorden tijdens de studiedag. Daarnaast sturen we je na inschrijving ook nog een case door ter illustratie van een duurzaamheidsuitdaging waarvan we je vragen die op voorhand even door te nemen (max. 2 pagina’s). Je krijgt alle info over deze voorbereiding toegestuurd na inschrijving. Deze voorbereiding zal +/- 2,5 uur in beslag nemen.

2  Studievoormiddag op 27 januari

3 Intervisiemomenten in je eigen universiteit (online of fysiek)

Je eigen universiteit kan na deze studiedag intervisiemomenten organiseren om onderwijsondersteuners te laten uitwisselen over plannen en trajecten m.b.t. professionalisering rond duurzaamheid. Je krijgt hierover meer informatie tijdens de studiedag.

4 Terugkomdag

In september 2022 organiseren we een terugkomdag (liefst fysiek) om te reflecteren over het traject en de stappen die gezet zijn, maar uiteraard ook om van elkaar te leren en elkaar verder te inspireren.

Organisatoren

Deze studiedag wordt georganiseerd door Duurzaam Educatiepunt voor Hoger Onderwijs - het vroegere ‘Ecocampus’ -  (Departement Omgeving, Vlaamse overheid) en de 5 Vlaamse universiteiten: KULeuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel.

Praktisch

Voor wie?

Deze studievoormiddag richt zich in de eerste plaats tot onderwijsondersteuners die werkzaam zijn binnen een Vlaamse universiteit. Indien er voldoende plaatsen beschikbaar zijn, kunnen andere doelgroepen aansluiten.

Wanneer?

donderdag 27 januari 2022 van 9.00 u. tot 12.30 u.

Waar?

Online

Voorbereiding

Prijs

We vragen geen inschrijvingsgeld, maar wel een beetje van je tijd om je op de studiedag voor te bereiden (zie hierboven).

Inschrijven

Schrijf je in

Je kan inschrijven tot en met 15 januari 2022.