Koelkast en diepvries

De koelkast en de diepvriezer zijn toestellen die permanent in werking zijn. Reden te meer om een doordachte aankoop te doen en het toestel correct te gebruiken!

Koop een milieuvriendelijk model

A-label.pngHou bij de aankoop van je koelkast of diepvries rekening met de volgende zaken:

 • Let op de energie-efficiëntie: sinds juli 2012 hebben alle toestellen minstens een A+-label:

  • A+-toestel is 20% zuiniger dan een A-toestel.
  • A++ is 40% zuiniger dan een A-toestel.
  • A+++ is 60%zuiniger dan een A-toestel.
 • Koop op maat van je huishouden: bekijk de samenstelling en gewoonten van je gezin. Een te groot toestel verbruikt onnodig energie (meer dan een klein in dezelfde energieklasse), een te klein is vaak te vol en bewaart daardoor je voedingswaren niet optimaal.
 • Vervang toestellen die meer dan 10 jaar oud zijn: in sommige gevallen is het voordelig om toestellen door een energiezuinig model te vervangen, ook al zijn ze nog niet echt versleten. Een middelgrote oude koelkast met een C-label uit de jaren '90 kost namelijk ongeveer 80 euro per jaar aan elektriciteit, de betere recente modellen met A+++-label amper 25 euro.
 • Beperk het aantal koelkasten/diepvriezers tot 1 toestel: bij de aankoop van een nieuw toestel wordt de oude vaak gebruikt als extra koelruimte. Het staat dan continu aan en verbruikt veel energie. Vervang de 2 beter door 1 groter en zeer energie-efficiënt toestel.
 • Hou rekening met de klimaatklasse van het toestel: je toestel werkt meestal enkel goed als de omgevingstemperatuur binnen bepaalde marges valt. Bij een te lage temperatuur kan de motor stilvallen, boven de aangegeven temperatuur zal het toestel blijven aanslaan.

Zorg voor ventilatieruimte achter de koelkast/diepvries

 • Zet een vrijstaand toestel 5 à 10 cm van de muur en hou de ruimte stofvrij. Als het zwarte koelrooster achteraan zijn warmte niet goed kwijt kan, blijft de compressor draaien en gaat veel energie verloren.
 • Plaats niets op het rooster bovenaan om te vermijden dat het tijdens warme periodes slecht koelt. Onder- en inbouwtoestellen hebben hiervoor speciale voorzieningen.

Plaats de koelkast/diepvriezer op een koele plek

Je zet de koelkast/diepvries beter niet naast de verwarming of een oven, fornuis, …. Het zal dan meer energie verbruiken om te koelen. Hou ook rekening met de klimaatklasse van het toestel.

Stel de temperatuur van je koelkast/diepvries niet kouder in dan nodig

De ideale temperatuur voor de koelkast is 4 à 5°C. De temperatuur in de koelkast is niet overal gelijk:

 • Als de koeling boven in de koelkast zit, is het daar het koudst.
 • Zit de koeling in de achterwand, dan zal het daar het koudst zijn.

Meet daarom de temperatuur in het midden van de koelkast door een thermometer een nacht in een schoteltje water te zetten. Maak ook gebruik van de temperatuurzones in een koelkast en leg voedsel dat koud moet blijven op de koudste plek zodat niet de hele koelkast kouder hoeft te staan. De groentelade en de deur zijn meestal het warmst.

De ideale temperatuur in de diepvriezer is -18 °C. Een lagere temperatuur kost onnodig energie, bij een hogere temperatuur zal het voedsel sneller bederven.

Ontdooi je diepvries regelmatig

Een aanslag van 2 mm ijs betekent 10% meer verbruik. Ontdooi daarom je diepvriezer zodra het ijslaagje 2 à 3 mm dik is. Diepvriezers met een 'no frost'-functie doen dit vanzelf.

Vermijd slecht sluitende deuren omdat ze energie ‘lekken’

Onderhoud de rubberen afsluitstrip door hem regelmatig te reinigen met een vochtige doek en 1 maal per jaar met talk in te wrijven. Controleer regelmatig of de deur nog hermetisch sluit. Hoe? Steek een blad papier tussen de deur, sluit de deur en trek het papier er van tussen. Als je weerstand voelt, dan sluit de deur nog goed. Zo niet is het tijd om de rubber afsluitstrip te vervangen.

Open de koelkast/diepvries niet langer of vaker dan nodig

Probeer je eetwaren op een logische manier op de rekken en in de lades van de koelkast/diepvries te plaatsen. Zo bespaar je veel zoekwerk en moet de deur niet langer open staan dan nodig.

Zet geen warm voedsel in de koelkast/diepvries

Laat warme gerechten eerst afkoelen in de buitenlucht voor je ze in de koelkast of diepvries plaatst. Anders warmt de binnenruimte op en verbruikt hij meer energie om terug af te koelen.

Ontdooi voedingswaren in de koelkast

De koude voedingswaren slorpen de ‘warmte’ in de ijskast op en helpen je koelkast koelen. Bovendien is het een veilige methode om te ontdooien. Buiten de koelkast ontwikkelen micro-organismen razendsnel en is er meer kans op een voedselvergiftiging. Omdat het trager gaat, leg je je eten beter al 's avond in de koelkast. Gebruik de microgolf alleen voor 'noodgevallen'.

Zet producten na gebruik onmiddellijk weer in de koelkast

Zo vermijd je dat ze opwarmen en in de koelkast weer volledig moeten koelen. Dit kost extra energie.

Vermijd een overvolle koelkast

In een overvolle koelkast stijgt het energieverbruik en worden de etenswaren sneller slecht omdat de koude lucht minder goed kan circuleren. Bewaar geen producten in de koelkast die ook daarbuiten bewaard kunnen worden, zoals ongeopende blikken, potjes en flessen. Ook aubergines, tomaten en paprika’s horen niet thuis in de koelkast, omdat ze na een paar dagen last krijgen van koudebederf.

Zet de koelkast uit bij lange afwezigheid

Op vakantie? Maak je koelkast leeg en trek de stekker uit om onnodig energieverbruik te vermijden. Laat zeker de deur op een kier om schimmelvorming te voorkomen. Bij sommige inbouwtoestellen kun je de stekker niet uittrekken, zet dan de thermostaat op 0.

Extra info

Contacteer ons

Team klimaat