Klimaattentoonstelling

De Vroente opent klimaattentoonstelling

Op zaterdag 22 februari gaat de nieuwe tentoonstelling in De Vroente, Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu, van start. Dit  jaar staat de klimaatverandering centraal. Met CO2-het klimaatverhaal brengt De Vroente een duidelijk overzicht van wat er precies aan de hand is met ons klimaat. 

“We merkten op dat kinderen, maar ook volwassenen, vaak niet goed weten hoe de vork aan de steel zit als het gaat over het klimaat. Het is ook best lastig om tussen alle wetenschappelijke feiten en nieuwsberichten door nog de kern van de zaak goed te begrijpen,” zegt centrumverantwoordelijke Sofie Regniers.

 

Putse Moer volledig droog

De tentoonstelling gaat dieper in op de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering. In mensentaal wordt uitgelegd wat het broeikaseffect nu eigenlijk is en wat de verzuring van de oceaan betekent voor ons klimaat. En hoe zit het nu met hongerige ijsberen en tijgermuggen? Ook voor kinderen is de tentoonstelling bijzonder interessant omdat alles begrijpelijk en speels wordt voorgesteld. Spelelementen en de leuke weetjesboom van professor Eddy maken de beleving compleet. 

Speciale aandacht is er ook voor wat de klimaatverandering betekent voor het Grenspark. De Putse Moer stond vorige zomer volledig droog. “Dat is veel wandelaars opgevallen die hierover vragen kwamen stellen aan onze balie. We besloten om te tonen welke gevolgen onder andere de verdroging in het Grenspark heeft voor bepaalde dieren en planten. Bovendien kom je ook meer te weten over de veranderingen die nu al zichtbaar zijn op de heide”, zegt Regniers. 

Niets doen is geen optie

Met deze tentoonstelling willen De Vroente en de gemeente Kalmthout mensen aanzetten tot actie. De tentoonstelling bevat ook tips over wat bezoekers zelf kunnen doen voor het klimaat. Niets doen is immers geen optie. Lokale inwoners van Kalmthout komen in de tentoonstelling te weten welke klimaatacties hun gemeente al onderneemt. De Vroente kon rekenen op de medewerking van de milieuraad van Kalmthout om deze acties in kaart te brengen. Bezoekers die zelf nog kansen zien voor nieuwe klimaatacties in de gemeente Kalmthout worden uitgenodigd om hun idee te deponeren in de ideeënbus. Die wordt op het einde van de tentoonstelling aan de burgemeester van Kalmthout overhandigd.

Ook muzikaal en beeldend talent Gert Bettens (K’s Choice) uit Kalmthout tekent present. Hij ontwierp de grote tekening ‘Het meisje met de vliegende walvis’ bij de entreehal die als eyecatcher fungeert. Het ontwerp symboliseert de negatieve gevolgen van de klimaatverandering maar ook de kansen die er nog zijn om het tij te keren. Bezoekers van de tentoonstelling maken kans op een door Bettens gesigneerde canvas van dit ontwerp.

De tentoonstelling CO2-het klimaatverhaal loopt van 22 februari tot 24 december 2020 in De Vroente, Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout.
De tentoonstelling is te bezoeken op weekdagen van 9 tot 17 u. Op zaterdag, zon- en feestdagen van 14 tot 17 u. 


Het_meisje_met_de_vliegende_walvis_600px.jpgGert Bettens – Het meisje met de vliegende walvis
 

Contacteer ons

De Vroente
De Vroente
Putsesteenweg 129
2920 Kalmthout
België
03 620 18 30 (bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 u. en in het weekend tussen 14.00 en 17.00 u.)