Juist verwarmen

Nà het grondig isoleren van je woning verdient ook je verwarmingsinstallatie de nodige aandacht.

Kies het juiste verwarmingssysteem

Er bestaan heel veel verschillende verwarmingssystemen, maar ze zijn niet allemaal even goed voor het klimaat. Bovendien moet je de installatie juist afstellen en goed onderhouden om je energieverbruik te beperken.

Kies een efficiënte verwarmingsketel

Plaats bij voorkeur een condensatieketel met een hoger rendement, bijvoorbeeld 107% (= som rendement ketel zelf en rendement gebruik condensatiewarmte verbrandingsgassen). Kan dat niet? Kies dan een hoogrendementsketel. Als je huis erg goed geïsoleerd is, is een warmtepomp ook een goede optie.

Verwarm niet op elektriciteit

 • Vermijd hoofdverwarming op elektriciteit. Het is duurder, niet energiezuinig en zorgt voor een slechtere score van je woning op het verplichte energieprestatiecertificaat (EPC) wanneer je je woning wilt verhuren of verkopen.
 • Vermijd ook plaatselijke elektrische verwarmingselementen (als bijverwarming). Ze verslinden energie (en dus ook je centen).

Kies groene warmte

Er zijn verschillende toepassingen om je woning met hernieuwbare energiebronnen te verwarmen:

 • Met een zonneboiler op je dak verwarm je gemiddeld 50% van het bad- en douchewater dat je op een jaar verbruikt. Er zijn ook systemen die warm water leveren voor je vloerverwarming.
 • Met een warmtepomp haal je die warmte uit de omgeving (bodem, water of lucht) en breng je ze op voldoende hoge temperatuur voor huishoudelijk gebruik. Het systeem is bovendien niet groter dan een doorsnee verwarmingsketel. Warmtepompen zijn vooral interessant voor huizen die zeer goed geïsoleerd zijn.
 • Een houtpelletketel is een volautomatisch centraal verwarmingssysteem op houtpellets dat minstens 90% van de warmte nuttig gebruikt. De ketel werkt volledig automatisch en regelt op basis van de buitentemperatuur de aanvoer van pellets uit een opslagruimte of silo.

Laat je verwarmingsinstallatie regelmatig onderhouden

Een goed afgestelde ketel met een aangepaste en goed onderhouden brander verbruikt minder. Je installatie gaat dan ook langer mee en je hebt minder kans op storingen en dure reparaties. Bovendien is je installatie veiliger: je hebt een lager risico op CO-vergiftiging en schouwbrand. Een regelmatig onderhoud van je centrale verwarming is trouwens wettelijk verplicht:

 • jaarlijks voor een centrale verwarming op een vaste of vloeibare brandstof
 • tweejaarlijks voor een centrale verwarming op een gasvormige brandstof

Daarnaast moet je periodiek ook een diepgaandere verwarmingsaudit laten uitvoeren.

Stel de temperatuur van je ketel goed in

 • Vraag aan je verwarmingsspecialist om de ketelthermostaat of de weersafhankelijke regeling af te stellen:

  • Laat de temperatuur van het water in je verwarmingsinstallatie aanpassen aan de buitentemperatuur door middel van een weersafhankelijke thermostaat. Water van 90 °C gebruiken heeft immers geen zin als de buitentemperatuur niet te laag is.

  • Let er wel op dat de temperatuur van het warme water in je verwarmingsinstallatie niet onder het door de fabrikant aanbevolen minimum zakt.

  • Deze afstelling kan ook automatisch.

 • Zonder buitenvoeler kun je de temperatuur ook zelf lager instellen.

 • 40 °C volstaat voor sanitair gebruik (zoals een bad of douche nemen). De productietemperatuur kan dus verlaagd worden.

 • Om de ontwikkeling van bacteriën te voorkomen, kan je het warme water opslaan bij een temperatuur van 65 °C of een regeling gebruiken die regelmatig het water verhoogt in temperatuur waardoor alle bacteriën vernietigd worden.

Plaats een verwarmingsinstallatie op maat

Een te lage, maar ook een - vaker voorkomende - te hoge capaciteit is inefficiënt.

Plaats programmeerbare kamerthermostaten en thermostatische radiatorkranen

Je kunt dan in elke ruimte een aangepaste temperatuur krijgen en er bijvoorbeeld voor zorgen dat je badkamer ’s ochtends warm is zonder dat de verwarming de hele nacht moet aanstaan.

Goed gebruik van je verwarming

Naast het plaatsen van een efficiënt verwarmingssysteem, is het ook belangrijk om je installatie op een goede manier te gebruiken. Met een aantal kleine ingrepen kan je al heel wat energie besparen, zonder in te boeten aan comfort.

 • Zet de verwarming een half uur of uur voor je gaat slapen op de nachtstand (14 à 16°C). Zet de verwarming ook lager als er niemand thuis is overdag. Dat kan automatisch met een kamerthermostaat met ingebouwde programmeerbare regelklok.
 • Zet de verwarming uit in niet-gebruikte ruimtes zoals logeerkamers of kamers van afwezige kinderen. Opgelet: in de winter moet je er wel voor zorgen dat die lokalen vorstvrij blijven!
 • Sluit de deuren van verwarmde ruimtes om te verhinderen dat de warmte verloren gaat.
 • Doe in de winter de gordijnen open als de zon schijnt om gratis zonne-energie te gebruiken. ’s Avonds doe je beter de gordijnen dicht als extra isolatie.
 • Zet geen meubels voor (of vlak naast) de radiator zodat die de warmte niet tegenhouden. Zorg er ook voor dat je gordijn niet voor je radiator hangt.
 • Ontlucht je radiatoren minstens 1 keer per jaar, voor de start van het stookseizoen. Laat je radiatoren in het hele huis eerst afkoelen (verwarming uit) en begin nadien met het ontluchten van de laagst gelegen radiator en eindig met de hoogste.
 • Ben je een koukleum in bed? Een extra deken en eventueel een warmwaterkruik of kersenpittenkussentje doen wonderen.

Lees ook

Meer info

Contacteer ons

Team klimaat