Interreg-project SARCC: Sustainable and Resilient Coastal Cities

Het Interreg 2-zeëen-project SARCC staat voor ‘Sustainable and Resilient Coastal Cities’. In het Nederlands kan dit vertaald worden als ‘Duurzame en Veerkrachtige Kuststeden’. Het project zoekt naar oplossingen om op een duurzame wijze de kuststeden te beschermen tegen gevolgen van de stijgende zeespiegel.
De focus van het project ligt op het gebruik van natuurgerichte oplossingen (NBS, Nature Based Solutions) binnen de kustwering, zowel in het beleid als de concrete aanleg van kustweringsprojecten. Een belangrijke poot vormt hierbij het opbouw van kennis over NBS, én kennisverspreiding naar besturen en bevolking.
Er worden verschillende NBS-pilootprojecten opgestart tijdens het project, in de volgende kuststeden en kustgemeenten: Penzance en Southend-on-Sea (UK); Gravelines (Frankrijk); Vlissingen (Nederland); Blankenberge, Oostende en Middelkerke (Vlaanderen).

Activiteiten binnen werkpakket 2
Voor professionelen:
Op 10 maart 2022 werd de studiedag ‘Laat het stuiven… Trends en uitdagingen voor de duinen aan een veranderende kust’ georganiseerd.
Diverse sprekers maakten tijdens een studiedag een balans op: wat is de waarde van de Vlaamse kustduinen, wat zijn de evoluties en hoe kan de sectorale samenwerking worden bevorderd met het oog op de toekomstige uitdagingen?
De studiedag was bedoeld voor iedereen die professioneel te maken heeft met de duinen, zowel ambtenaren, beleidsmakers, ngo’s als private spelers. Hartelijk dank aan alle sprekers, deelnemers, dagvoorzitter Jan Seys (VLIZ) en de stad Oostende.
De presentaties van de verschillende sprekers zijn hier raadpleegbaar(*):
pdf bestandDuinendag_Dept Omgeving_Stijn Vanacker_Ruimterapport van de kust.pdf (5.66 MB)
pdf bestandDuinendag_INBO_Sam Provoost Uitdagingen voor de biodiversiteit in de duinen.pdf (5.68 MB)
pdf bestandDuinendag_MDK_Peter Van Besien Duinen, onze natuurlijke kustbescherming (3.6 MB)
(*) geen reproductie van de pdf of delen van de pdf zonder toestemming van de betrokken sprekers.
In 2020 en 2021 vonden al heel wat workshops en seminaries digitaal plaats. De videoverslagen van deze momenten vind je hier terug. Deze waren voornamelijk bedoeld voor professionelen en kustbesturen.
In 2021 voerde het studiebureau IMDC een opdracht uit om de ruimtelijke impact van natuurgebaseerde zeewering na te gaan. Via een ecosysteemdienstenbenadering werden twee casestudies besproken. Deze werden voorgelegd aan de kustgemeentes en onderzocht de mogelijke impact op alle kustgebruikers (toeristen, recreanten, natuur, horeca,...).
Deze studie is hier te vinden:
pdf bestandStudie IMDC SARCC Ecosysteemdiensten zandige kust v4.0.pdf (5.91 MB).
Voor het grote publiek:
In 2022 zijn er in verschillende kustplaatsen publiekslezingen gepland. Daarop laten enkele experts hun licht schijnen over talrijke onderwerpen rond kust en klimaat. Deze momenten zijn toegankelijk voor het grote publiek. Meer concrete info is op deze link te vinden.
Timing & budget
- Looptijd: van februari 2019 tem 31/09/2022
- Budget: € 10.333.528 euro, waarvan 60% co-financiering door de Europese Unie
Rol van het departement binnen SARCC
Het Departement Omgeving neemt deel aan dit project via het team van T.OP Kust. We zijn verantwoordelijk voor het Werkpakket 2 van dit project, namelijk het ‘Urban Decision-Makers Capacity Programme’.
Via een traject van kennisopbouw en kennisverspreiding, onder andere via het organiseren van workshops en het uitgeven van enkele publicaties, wordt gewerkt aan een beter kennis en gebruik van NBS bij kustwering.
Het Departement Omgeving neemt deze taak op in nauwe samenwerking met de trekkers van de andere werkpakketten, namelijk de gemeente Vlissingen en de hogeschool Vives.
Partners
Leadpartner
Southend-on-Sea Borough Council
Projectpartners
Vlaanderen:
- Vlaamse overheid, Agentschap voor Martitieme Dienstverlening en Kust
- Vlaamse overheid, Departement Omgeving
- Hogeschool Vives
- Stad Blankenberge
- Stad Oostende
- Gemeente Middelkerke
UK
- Maritime Archaeology Trust
- Environment Agency
- Exo Environmental Ltd
Nederland:
- Hogeschool Zeeland
- TU Delft
- Gemeente Vlissingen
Frankrijk
- Gemeente Gravelines