Internationale benchmark omgevingsvergunningsprocedure op vlak van doorlooptijden en oplossingstechnieken

De benchmarkstudie vergeleek de wetgeving en praktijk van vergunningverlening in 9 Europese regio’s : Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BRU); Waals Gewest (WL);Nederland (NL); Frankrijk (FR);Hessen als Duitse regio (HE); Zweden (SE);     Italië (IT); en Letland (LT). Als referentiesituatie wordt ook de Vlaamse regelgeving (VL) in kaart gebracht.

Deze studie bekeek de omgevingsvergunningsprocedure op het vlak van doorlooptermijnen en gehanteerde technieken om tot een oplossingsgerichte vergunningverlening te komen voor de stedenbouwkundige handelingen, het verkavelen van gronden,  de exploitatie van inrichtingen of activiteiten met impact op het milieu.

Alhoewel wetgeving verschillend is per regio, en het niet eenvoudig is om bvb doorlooptijden te vergelijken, blijkt wel dat Vlaanderen binnen de onderzochte landen en regio’s, een van de weinige regio’s is die de combinatie van én de integratie van de twee vergunningsprocedures én de oplossingsgerichte technieken én de digitale aanpak heeft doorgetrokken in de regelgeving.

Meer over dit onderzoek

Contacteer ons

Afdeling Vlaams Planbureau voor Omgeving (VPO)
02 553 83 50 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 12.00 u. en van 13.00 tot 17.00 u.)

Meer over dit onderzoek