Ik heb gehoorschade, wat nu?

Denk je dat je gehoorschade hebt opgelopen? Zoek dan hulp.

Bij wie kan je terecht?

  • Neus, keel- en oorarts
  • Huisarts
  • Audioloog
  • Hoorcentrum
  • Zelfhulpgroep
  • Vrienden & familie

Acute gehoorschade?

Zoek bij acute symptomen van gehoorverlies, oorsuizen of overgevoeligheid de dag na de blootstelling aan lawaai zo snel mogelijk hulp. De eerste 3 dagen na het trauma zijn cruciaal voor eventueel herstel.

Via medicatie en een speciale behandeling (hyperbare zuurstoftherapie) kan het herstel van de haarcellen gestimuleerd worden, al is hier ook wat geluk mee gemoeid!

Raadpleeg liefst rechtstreeks een neus, keel- en oorarts (NKO-arts). Als je daar niet onmiddellijk terecht kan, ga je best naar de spoedafdeling van een ziekenhuis.

Al langer gehoorschade?

Als je al langer last hebt van gehoorverlies, oorsuizen of overgevoeligheid, vraag dan raad aan je huisarts. Hij kan dan de gepaste doorverwijzing doen. In de meeste hoorcentra kan je terecht voor een gratis gehoortest. Zo krijg je al een idee over de effectieve schade en de mogelijkheden van hoorapparaten. Uiteraard moet je dan nog steeds langsgaan bij de NKO-arts om de oorzaken van het gehoorverlies na te gaan.

Gehoorschade in het binnenoor, zoals bijvoorbeeld onherstelbaar beschadigde trilhaartjes, is definitief. Bij problemen in het middenoor en het uitwendige oor kunnen heelkundige ingrepen soms wel helpen.

Gehoorschade voorkomen is natuurlijk veel beter. Volg de tips die je op deze website vindt goed op en je bent al een goed eind op weg om je oren te sparen.

Medische ingrepen

Gehoorschade middenoor en uitwendige oor

Deze vorm van gehoorschade is over het algemeen vrij gemakkelijk te behandelen met een medische ingreep. Meestal is lawaai hier niet de oorzaak van.

Gehoorschade binnenoor

Gehoorschade door kapotte haarcellen in het binnenoor is definitief. Een hoorapparaat of een implantaat zijn goede hulpmiddelen, maar geven niet dezelfde geluidservaring als een natuurlijk oor. Bovendien zijn ze duur en enkel onder zeer strenge voorwaarden te verkrijgen. Gehoorschade voorkomen blijft dus de boodschap.

Contacteer ons

Team leefomgevingskwaliteit