Huisdier kopen of adopteren? Vergeet het asiel niet!

  • 4 oktober 2021

De Vlaamse dienst Dierenwelzijn lanceert campagne ‘Asiel? Ah ja!’

Vandaag, maandag 4 oktober is het Werelddierendag. Een feestdag voor alle dieren. Die, wanneer je eraan denkt om een kat, konijn, hond, knaagdier, reptiel of hangbuikzwijn in huis te halen, extra gevierd kan worden met een adoptievriendje. Het dierenasiel is hiervoor de geknipte partner. 

De campagne ‘Asiel? Ah ja!’ die de dienst Dierenwelzijn vandaag lanceert, werpt een blik op de Vlaamse asielen, hun expertise en hun rijk aanbod. Je leert de gedreven medewerkers kennen en ziet dat een asiel meer dan opvang alleen is. Zo is het asiel ook een plek waar kandidaat-kopers terechtkunnen om kennis te maken met hun toekomstig huisdier of wanneer het echt niet anders kan hun huisdier op een verantwoorde manier kunnen achterlaten ter adoptie. Met verschillende mini-docu’s en bijhorende teasers -waarin de dieren een echte stem krijgen, ’t is te zeggen ook een beetje die van Dirk Denoyelle- wordt aangetoond hoe en waarom de asielen vandaag een belangrijke rol vervullen.
 
Huisdieren komen meestal in een asiel terecht door veranderende omstandigheden in het leven van zijn of haar baasje. Tijdsgebrek, een verhuis, een overlijden,… En ja, soms ook omdat men vooraf te weinig heeft nagedacht over wat dat nu betekent, een dier in huis. Het dierenasiel vangt deze dieren met grote deskundigheid op en zorgt voor een nieuwe thuis.

Elke Vleugels, beleidsmedewerker Dierenwelzijn: “Bij het asiel ben je aan het juiste adres voor goed advies, wat heel belangrijk is. Medewerkers leren je alles over de impact die een huisdier op je dagelijks leven heeft. Iedere dag een wandeling, verzorging, af en toe naar de dierenarts, de stal uitmesten,… Er komt immers meer bij kijken dan je denkt. Eenmaal de knoop doorgehakt, vertellen ze je graag hoe je je nieuwe huisgenoot het best verzorgt, welke noden het heeft, enz. Zo blijft iedereen gelukkig.”

Gezond en wel

Asieldieren worden zeer goed opgevolgd en geobserveerd, zowel hun gezondheid als hun gedrag. Zo weet de asielmedewerker of het dier graag alleen is of liever met soortgenoten de dag doorbrengt, of het graag in een gezin met kinderen vertoeft of liever alleen met zijn baasje speelt. Het asiel kijkt ook of jij -als potentiële eigenaar- past bij het dier dat je op het oog hebt. Asieldieren worden  gevaccineerd, ontwormd, ontvlooid, enz. Op die manier ben je verzekerd van een fit en gezond dier dat het best bij je past. 
Vlaams Dierenminister Ben Weyts kan hierover meespreken. “In onze Vlaamse dierenasielen vind je een vriend voor het leven, dat ervaar ik iedere dag bij mij thuis. Vandaar dat ik aan iedereen die een dier in huis wil halen, zeg: kijk zeker ook eens in een asiel”, aldus Weyts.

Meer dan honden en katten alleen

Asielen vangen -naast honden en katten- ook kleine huisdieren en weidedieren op. Elke Vleugels: “We merken dat veel mensen die een huisdier zoeken, dit niet weten. Vogels, konijnen, knaagdieren en reptielen bijvoorbeeld, ook deze vind je in een asiel. En ook hier weten de medewerkers je heel wat te vertellen. Zo zullen ze ervoor zorgen dat je het ideale koppel konijnen adopteert. Een konijn zit nu eenmaal niet graag alleen, maar dat betekent niet dat het zomaar met om het even wie kan ‘samenhokken’.” Wie het liever wat groter heeft en op zoek is naar een varken, pony of ezel, kan bij een asiel terecht dat weidedieren onderdak geeft.

“Als je dus wilt weten of een cavia vitamine C nodig heeft, een hond van hydrotherapie houdt en een varken van een stevige massage, surf je best snel naar huisdierinfo.be Vanaf vandaag vind je er een blik op de wondere wereld van het asiel, zijn dieren en medewerkers. Vergeet dus zeker het asiel niet als je eraan denkt een huisdier in huis te halen”, besluit Elke Vleugels.

 

Contact

Elke Vleugels 
Beleidsmedewerker Vlaamse dienst Dierenwelzijn
Gsm 0491 92 76 43
Elke.vleugels@vlaanderen.be