Hoe ziet gehoorschade er in het oor uit?

Om te begrijpen hoe je gehoorschade kan oplopen, moet je eerst begrijpen hoe geluid ontstaat en hoe het in je oren en hersenen wordt omgezet tot een verstaanbare boodschap.

Wat is geluid?

Geluid ontstaat dankzij beweging, bijvoorbeeld het trillen van een snaar op een gitaar.

Die trillingen zorgen ervoor dat er golven luchtdeeltjes worden verplaatst. Het zijn deze golven die onze oren in een bepaalde frequentie bereiken. Hoe krachtiger de beweging, in dit geval het getokkel op de gitaarsnaar, hoe luider de geluidsgolf zelf. Het is deze geluidssterkte of intensiteit die wordt uitgedrukt in decibels of db's.

Van geluid tot boodschap.

De geluidsgolven bereiken eerst het uitwendige oor. Vooral de schelpvorm van het oor en het trommelvlies spelen hier een belangrijke rol.
Dankzij de speciale vorm van het oor kunnen we bijvoorbeeld bepalen vanwaar het geluid precies komt. Ook beschermt het buitenoor het zeer gevoelige trommelvlies tegen harde wind tijdens het lopen of fietsen.
Het trommelvlies is als het ware een filterdun gordijn dat net stevig en beweeglijk genoeg is om de trillingen van de bewegende luchtdeeltjes over te nemen. Het vormt de toegang tot het middenoor.
Hier bevinden zich de gehoorbeentjes die de trillingen versterken en doorsturen naar het binnenoor.
 

Biologie oor

 

In het binnenoor liggen per oor meer dan 15 000 haartjes die elke trillingen registreren. Deze haartjes zijn het communicatiemiddel tussen het oor en onze hersenen.

Zij geven de informatie door aan de gehoorszenuw die het signaal dan weer doorstuurt naar de hersenen. In de hersenen wordt dit omgezet in een boodschap die voor ons iets betekent.
Deze haartjes zijn echter enorm gevoelig en kunnen door te veel lawaai of een te lange blootstelling aan lawaai beschadigd worden. De haarcellen kunnen eventueel recupereren maar dat gebeurt enkel in de eerste 48u na blootstelling aan lawaai. Daarna zijn ze ofwel volledig gerecupereerd ofwel afgestorven. Haartjes die dood zijn groeien helaas nooit meer terug.

Trilharen oren

Bron foto's trilharen:dr. J.O. Pickles, University of Queensland, Brisbane, Australia, 2002

Meer over gehoorschade

Contacteer ons

Team leefomgevingskwaliteit