Hoe weet ik dat ik gehoorschade heb?

De mogelijke symptomen:

Oorsuizen

Oorsuizen is een vorm van wat men wetenschappelijk 'tinnitus' noemt. Mensen met tinnitus horen geluid dat er eigenlijk niet is. Het gaat om aanhoudend geruis, gerinkel, gepiep of gebonk. Oorsuizingen zijn vaak van voorbijgaande aard en kunnen bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van een te hoge druk zoals in een vliegtuig. Ze kunnen zelfs veroorzaakt worden door een teveel aan alcohol. Maar de voornaamste oorzaak van tinnitus is lawaai-overlast. Vaak voorkomend is ook de tijdelijke geluidsdip: alles klinkt wat holler en doffer na een avondje stappen, na een optreden of na het gebruik van een klopboormachine. Als je na elk feestje naar huis gaat met oorsuizingen, ook al zijn ze tijdelijk, is dit een teken dat je je oren niet (genoeg) beschermd hebt. Beschermen die oren!

Opgelet, oorsuizingen kunnen ook wijzen op ernstige gehoorproblemen die blijvend zijn.

Verschillende gradaties:

  • Graad 1 : De tinnitus is enkel hoorbaar in een stille omgeving: weinig hinderlijk.
  • Graad 2 : De tinnitus is te horen in een minder lawaaierige omgeving maar verstoort je nachtrust niet. In slaap geraken is daarentegen wel moeilijk.
  • Graad 3 : De tinnitus is constant hoorbaar, maakt slapen bijna onmogelijk en verstoort het leefpatroon heel grondig.

Overgevoeligheid

Mensen die lijden aan overgevoeligheid of hyperacusis ondervinden last van geluiden die normaalhorenden als alledaags en niet-storend beschouwen. Dit kunnen simpele geluiden zijn zoals een lopende kraan, een rijdende auto, het gerammel van de afwas.
Je kan je dus wel voorstellen dat geluiden als een denderende vrachtwagen, een zaagmachine of een dichtknallende deur voor mensen met een overgevoelig gehoor extreem onaangenaam zijn en dat deze tot heel hevige oorpijn kunnen leiden.

Gehoorverlies

Signalen van gehoorverlies:

  • Je zet radio en TV steeds luider
  • Je moet vaak vragen om iets te herhalen
  • Mensen lijken steeds onduidelijker te praten
  • Het kost moeite om iemand die stil praat, die zich achter je of die zich in een andere ruimte bevindt, te verstaan
  • Je let op de mond van de spreker om een gesprek gemakkelijker te kunnen volgen
  • Een gesprek in groep, in een vergadering of een lawaaierige omgeving verloopt te rumoerig om alles te kunnen verstaan
  • Telefoneren wordt moeilijker

Verschil in toonhoogtes

Bij deze afwijking neem je één en hetzelfde geluid in beide oren in andere toonhoogte waar.

Dit is vaak een tijdelijke aandoening aangezien het beschadigde oor zich kan herstellen of de waarneming in de hersenen kunnen bijgestuurd worden zodat het geluid in beide oren weer hetzelfde klinkt. Dit komt regelmatig voor bij muziekliefhebbers.

Opgelet: hoewel de afwijking vaak van tijdelijke aard is, gaat ze vaak gepaard met andere afwijkingen die niet tijdelijk zijn.

Een variant is wanneer eenzelfde geluid in één oor wordt waargenomen als 2 verschillende geluiden.

Geluidsstoornis

Mensen die lijden aan geluidsstoornis horen de geluiden altijd vervormd. De mate waarin de vervorming van geluiden optreedt, kan variëren. Wie een geluidsstoornis heeft, neemt de tonen van muziek of ook van gesprekken abnormaal luid of onzuiver waar. Hierdoor wordt het volgen van gesprekken moeilijker. Mensen die een geluidsstoornis hebben, klagen vooral over dit laatste nadeel. Het sociaal leven wordt veel moeilijker. Bovendien is het ook zo dat hoe minder je hoort, hoe meer alles vervormd klinkt.

top

Contacteer ons

Team leefomgevingskwaliteit