Hoe organiseer je een wandelonderzoek rond klimaatverandering?

Doelgroep

Docenten en studenten lerarenopleiding, leerkrachten secundair onderwijs (2de en 3de graad), natuurgidsen, stadsgidsen, vormingswerkers, NME-werkers en andere geïnteresseerden.

Inhoud

De Helix ontwikkelde een activiteit voor de 2de en 3de graad secundair onderwijs waarbij je vertrekt van de realiteit in je eigen omgeving om heel wat te leren over de klimaatverandering. 
Tijdens het wandelonderzoek ‘klimaatverandering’ ontdekken en onderzoeken we de omgeving al wandelend en fietsend. 
Leerlingen gaan op stap in de schoolomgeving en bestuderen en inventariseren de omgeving aan de hand van inspirerende onderzoeksvragen en opdrachten gelinkt aan de klimaatverandering. Ze observeren de omgeving grondig, stellen zich vragen bij wat ze zien, discussiëren onderling, bevragen mensen … Zo ontdekken ze aan den lijve en zeer actief oorzaken, gevolgen en oplossingen van klimaatverandering. Leerlingen onderzoeken lokaal en leren zich vragen stellen over de manier waarop mens en omgeving zich verhoudt. 
Tijdens deze vorming gaan we dieper in op de algemene aanpak van een wandelonderzoek rond de klimaatverandering en leer je heel wat methodische, inhoudelijke en praktische tips en trics om zelf een dergelijke activiteit in de eigen omgeving te organiseren.

Programma

•    Voorstelling praktijkvoorbeeld ‘wandelonderzoek klimaatverandering’ met de gebruikte werkvormen en materialen.
•    Tijdens deze vorming doen we een korte wandeling in de omgeving met verschillende opdrachten die je kan gebruiken tijdens het wandelonderzoek.  
•    Praktische tips bij het ontwikkelen van een wandelonderzoek rond klimaatverandering.
•    Aandacht voor twee sleutelcompetenties binnen de onderwijsvernieuwing, met name duurzame ontwikkeling en stimuleren van onderzoekend leren, systeemdenken, creativiteit, probleemoplossend en kritisch denken. 
•    Principes van EDO en hoe integreer je deze in natuur- en milieueducatieve activiteiten.

Duur

Halve dag

Prijs:

•    100 euro op verplaatsing (alles inbegrepen)
•    Gratis indien de vorming plaatsvindt in De Helix
•    Max. 20 deelnemers

Contacteer ons

De Helix
054 31 79 50 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 u.)
klimaatverandering_web_234px