Hoe organiseer je een wandelonderzoek?

Doelgroep

Docenten en studenten lerarenopleiding, leerkrachten basis en/of secundair onderwijs, natuurgidsen, stadsgidsen, vormingswerkers, NME-werkers en andere geïnteresseerden.

Inhoud

In De Helix hebben we in het kader van de participatieve expo “Open Kaart. Regio onder de loep” ervaring opgebouwd met wandelonderzoeken in de omgeving. Met deze methodiek maak je kennis met educatie voor duurzame ontwikkeling, onderzoekend leren, regioleren en systeemdenken. Ontdekking en onderzoek van de omgeving staan centraal alsook de verbanden tussen onze omgeving en de verschillende duurzaamheidsthema’s.
We gaan op stap en bestuderen en inventariseren de omgeving met de focus op één bepaald thema of rond verschillende duurzaamheidsthema’s aan de hand van inspirerende onderzoeksvragen en opdrachten. 
Een aantal wandelonderzoeken met specifieke thema’s zijn uitgewerkt en uitgetest. Voor doelgroep onderwijs gingen we aan de slag met de thema’s voeding, bodem, geluid, klimaat en water. Voor de doelgroep gezinnen werden door verschillende rollen en vanuit verschillende perspectieven de omgeving in kaart gebracht. 
Tijdens deze vorming gaan we dieper in op de algemene aanpak van een wandelonderzoek en leer je heel wat methodische, inhoudelijke en praktische tips en trics om zelf een dergelijke activiteit in de eigen omgeving te organiseren.

Programma

•    Voorstelling praktijkvoorbeeld wandelonderzoek met de gebruikte werkvormen en materialen.
•    Tijdens deze vorming doen we een korte wandeling in de omgeving met verschillende korte opdrachten die je kan gebruiken tijdens een wandelonderzoek.  We gaan aan de slag met thema’s zoals klimaat, voeding, geluid, bodem en water … 
•    Praktische tips bij het ontwikkelen van wandelonderzoeken.
•    Principes van EDO en hoe integreer je deze in natuur- en milieueducatieve activiteiten.

Duur

Halve dag

Prijs:

•    100 euro op verplaatsing (alles inbegrepen)
•    Gratis indien de vorming plaatsvindt in De Helix
•    Max. 20 deelnemers

Contacteer ons

De Helix
054 31 79 50 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 u.)
klimaatverandering_web_234px