Hoe organiseer je een wandelonderzoek?

Inhoud

In De Helix hebben we in het kader van de participatieve expo “Open Kaart. Regio onder de loep” ervaring opgebouwd met wandelonderzoeken in de omgeving. Met deze methodiek maak je kennis met educatie voor duurzame ontwikkeling, onderzoekend leren, regioleren en systeemdenken.  Ontdekking en onderzoek van de omgeving staan centraal, net als de verbanden tussen onze omgeving en de verschillende duurzaamheidsthema’s.

We gaan op stap en bestuderen en inventariseren de omgeving met de focus op één bepaald thema of rond verschillende duurzaamheidsthema’s aan de hand van inspirerende onderzoeksvragen en opdrachten. Een aantal wandelonderzoeken met specifieke thema’s zijn uitgewerkt en uitgetest. Voor de doelgroep onderwijs gingen we aan de slag met de thema’s voeding, bodem, geluid, klimaat en water. Voor de doelgroep gezinnen werd de omgeving in kaart gebracht door verschillende rollen en vanuit verschillende perspectieven. 

Tijdens deze vorming gaan we dieper in op de algemene aanpak van een wandelonderzoek en leer je heel wat methodische, inhoudelijke en praktische tips en tricks om zelf zo'n activiteit te organiseren in je eigen omgeving. 

Programma

  • Voorstelling praktijkvoorbeeld wandelonderzoek met de gebruikte werkvormen en materialen.
  • Korte wandeling in de omgeving met verschillende kleine opdrachten die je kan gebruiken tijdens een wandelonderzoek.  We gaan aan de slag rond thema’s als klimaat, voeding, geluid, bodem en water … 
  • Praktische tips bij het ontwikkelen van wandelonderzoeken.
  • Principes van EDO en hoe je die kan integreren in natuur- en milieueducatieve activiteiten.

Doelgroep

Docenten en studenten lerarenopleiding, leerkrachten basis en/of secundair onderwijs, natuurgidsen, stadsgidsen, vormingswerkers, NME-werkers en andere geïnteresseerden.

Praktisch
 

Duur

Halve dag

Prijs

  • Als de vorming in De Helix plaatsvindt: gratis
  • Op verplaatsing: 100 euro (alles inbegrepen)

Capaciteit

Maximaal 20 deelnemers

Contacteer ons

De Helix
054 31 79 50 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 u.)
klimaatverandering_web_234px