Goed isoleren

Wist je dat het grootste deel van de warmte in je huis ontsnapt via dak, ramen, muren, vloeren en kieren? Grondig (na-)isoleren is de boodschap. Dat kan door een zo volledig mogelijke en ononderbroken ‘mantel’ om je woning. Een goede isolatie heeft 3 belangrijke voordelen:

 • aanzienlijke daling van je energiefactuur
 • groter comfortgevoel in huis
 • geringere CO2-uitstoot

Voor veel isolatiemaatregelen kun je trouwens premies krijgen. Ook goed om te weten: een goede isolatie houdt de warmte binnen op koude dagen én de hitte buiten op warme dagen.

Isoleer je dak en/of je zoldervloer

Door je dak te isoleren, spaar je tot 25% energie uit. Zo ga je te werk:

 • Hellend dak: isoleer zelf of schakel een vakman in als je niet over de nodige kennis beschikt.
 • Plat dak: doe een beroep op een professioneel bedrijf omdat het risico op vochtproblemen of dakrot te groot is. Een plat dak wordt altijd het best via de buitenzijde geïsoleerd.
 • Zoldervloer: isoleer de vloer én het zolderluik als je de zolder enkel gebruikt als bergruimte (en dus niet verwarmt).

Isoleer je vloer (nog wat meer)

Je vloer na-isoleren vraagt om ingrijpende werkzaamheden die vaak moeten wachten op een grondige renovatie, tenzij je bijvoorbeeld een kruipruimte hebt die opgevuld kan worden. Leg je een nieuwe vloerbedekking? Isoleer dan meteen je vloer. Als je huis onderkelderd is, kun je relatief eenvoudig ook het kelderplafond isoleren.

Maak je ramen en glas superisolerend

Enkele en dubbele beglazing kun je het best vervangen door hoogrendementsbeglazing. Hoogrendementsglas isoleert 5 keer beter dan enkel glas en 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbelglas. Besteed ook de nodige aandacht aan het schrijnwerk.

Isoleer je buitenmuren

Zonder echt isolatiemateriaal in de muren zijn buitenmuren onvoldoende geïsoleerd:

 • Huis met een spouwmuur: je kunt je muren laten navullen met isolatie. Dit is het goedkoopst en minst ingrijpend. In 3 tot 5 jaar heb je je investering terugverdiend.
 • Huis met volle muren: na-isoleren kan langs de buiten- of binnenkant:
  • Isoleren langs de buitenzijde verdient de voorkeur, maar is niet altijd mogelijk (beschermde gevel, rijwoningen waarbij de gevel niet verbreed mag worden, …).
  • Isoleren langs de binnenzijde is soms de enige mogelijkheid en zeker de moeite. Dit is wel een delicaat werk door het risico op vochtproblemen in de hoeken aan het plafond en de vloer (condensatie). Laat je grondig adviseren door een vakman!

Faseer je isolatiewerken

Heeft je woning meerdere isolatiemaatregelen nodig? Dan kun je die in fasen (laten) uitvoeren om de kosten te spreiden. Vraag advies om de diverse maatregelen op elkaar af te stemmen en vochtproblemen te vermijden. Bij de plaatsing van je nieuwe superisolerende ramen moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat na-isolatie je muren breder zal maken.

Alvast de volgende algemene richtlijnen:

 • Bij spouwmuren vervang je beter eerst je ramen voor je je muur laat navullen met isolatie.
 • Bij volle muren plaats je beter eerst extra isolatie langs de buitenkant van je muur voor je je ramen vervangt.

Vermijd tocht in huis

Tocht in huis vergroot het koudegevoel zodat je de neiging krijgt om de verwarming hoger te zetten (terwijl extra stoken het koudegevoel door tocht niet echt wegneemt):

 • Sluit kieren en naden af: onder de voor- en achterdeur, aan de brievenbus, rond ramen, rond leidingen die door buitenmuren lopen, in de meterkast, …
 • Sluit het trapgat af.
 • Laat kieren onder binnendeuren wel open omdat die noodzakelijk zijn voor de circulatie van verse lucht in je huis.

Isoleer met oog voor detail

Om 'goed' te isoleren is niet alleen de keuze van het materiaal belangrijk. Het materiaal moet ook goed en nauwkeurig geplaatst worden.

Isoleer leidingen

Vooral leidingen van warm water in niet-verwarmde ruimtes kun je beter isoleren.

Breng radiatorfolie aan achter je radiatoren

Een radiator straalt immers warmte uit naar alle kanten, ook naar de achterliggende muur. Als dit een buitenmuur is, gaat deze warmte verloren. Radiatorfolie kaatst de warmte terug de kamer in.

Goed om te weten: je kunt je woning nooit over-isoleren

Over-isolatie bestaat niet! Vocht en schimmel komen niet voor op plaatsen die goed geïsoleerd zijn, maar juist op plaatsen waar de isolatie ontbreekt of slecht is aangebracht (bijvoorbeeld in hoeken). Het is dus belangrijk om de isolatie van je woning grondig aan te pakken en daarbij koudebruggen – dat zijn onderbrekingen in de ‘mantel’ om de woning – te vermijden. Goed (bij voorkeur gecontroleerd) ventileren  van je woning is wel absoluut noodzakelijk.

 

Extra info

Contacteer ons

Team klimaat