Goed Goud campagne Nederlandse Solidaridad
Auteurs: CATAPA vzw en Professor Ingrid Molderez
Keywords: marketingplan, fair trade labels, consumptiegedrag
Versie : 1.1 (8/12/2015)
Doelgroep: studenten
Inhoud :
De klassieke openpitmijnbouw gaat gepaard met ontbossing, mensenrechtenschendingen, watervervuiling, luchtvervuiling, grondwaterverontreiniging, gezondheidsimpact en infiltratie van zware metalen in het milieu.
De Fairtrade Labeling Organisation i.s.m de Nederlandse maatschappelijke organisatie Solidaridad lanceerde in Nederland het GOED GOUD. Dit goud wordt op een meer verantwoorde manier ontgonnen en voldoet aan een aantal arbeidsomstandigheden: veiligheidsvoorschriften, geen kinderarbeid, legale mijnen, enzovoorts.
Solidaridad startte met dit initiatief daar er momenteel een grote sociale en ecologische impact verbonden is aan de ontginning van goud in landen als Peru en men wilt uitkijken naar een meer duurzaam alternatief, dat ook economische een grote winstmarge heeft.GFK deed onderzoek in opdracht van Solidaridad in december 2010 naar de bereidheid van de Nederlandse consument om een meerprijs voor goed ontgonnen goud te betalen, alvorens Solidaridad in dit GOED GOUD ging investeren en zijn marketingsstrategie hieraan zou aanpassen. Onderstaande grafieken tonen de resultaten van dit grootschalige onderzoek. Ze maakten hierin ook onderscheid naar de bereidheid van de consument om meer te betalen bij het geven van een cadeau aan iemand of om trouwringen voor eigen consumptie. Ze kwamen tot een aantal opmerkelijke resultaten. Analyseer aan de hand van onderstaande grafieken.
Onderzoek GFK Nederland

Voor meer informatie zie in de bijlage de PowerPoint ‘Bekendheidsmeting Campagne ‘Op weg naar Goed Goud’ uitgevoerd in opdracht van Solidaridad’.
Bronnen
GFK, Temminghoff, M. (2010). Bekendheidsmeting Campagne ‘Op weg naar Goed Goud’ uitgevoerd in opdracht van Solidaridad.
Voorbeeldvragen
N.B. De volgende vragen zijn slechts bedoeld als hulp bij de voorbereiding en zijn dus niet bindend. De professor kan zijn/haar eigen vragen formuleren bij deze fiche, afgestemd op de inhoud van het college.
1. Wat zorgt ervoor dat 66 % van de consumenten bereid is 10% meer te betalen voor goed goud?
2. Wat kan de overheid doen om dit percentage onder de consumenten te verhogen? Welke middelen kunnen ze aangrijpen?
3. Is het aangewezen voor Solidaridad om hun marketingstrategie enkel te richten op vrouwen en 50+ aangezien deze groepen het meest bereid zijn deze meerprijs te betalen? Of richten ze hun strategie beter ook op de andere doelgroepen? Welke methodes kan Solidaridad aanwenden om deze doelgroepen te bereiken?
4. Er is een verschil merkbaar tussen de interesse om een goed gouden sieraad te krijgen of het cadeau te doen? Waaraan kan men dit verschil wijten? Hoe kan deze informatie aangewend worden in de marketingstrategie van Solidaridad om Goed Goud te promoten?
5. Max HavelaarDe Belgische Fair Tradeorganisatie, biedt juweliers ook de mogelijkheid aan mee in het label te stappen. Tot een grootschalige vraag naar Fair Tradegoud, kwam het tot nu toe niet. Wat kan Max Havelaar België doen om de omzet van Fair Tradegoud te doen stijgen?