Gezonde bouwmaterialen: waar moet je op letten?

Vermijd materialen met vluchtige organische stoffen

Heel wat materialen bevatten vluchtige organische stoffen. Je kan ervoor kiezen om bouwmaterialen te gebruiken die minder vluchtige organische stoffen bevatten.  Veel vluchtige organische stoffen zorgen voor geurhinder en veroorzaken hoofdpijn en irritaties aan ogen en slijmvliezen. Soms kan je de aanwezigheid van hoge concentraties aan vluchtige organische stoffen ruiken (bv. verflucht), maar er kunnen ook schadelijke hoeveelheden aanwezig zijn zonder je het merkt.

Bescherm jezelf tijdens het werk

Ventileer voldoende

Honderd procent voorkomen is niet altijd mogelijk. Nieuwbouw of renovatiewerken zorgen meestal voor een verhoging van vluchtige organische stoffen in je huis. Daarom is het belangrijk de ruimte intensief te ventileren telkens je bouwmaterialen gebruikt hebt. Goed ventileren is altijd belangrijk, want ook na de werken kunnen er nog lange tijd verhoogde concentraties aan vluchtige organische stoffen uit de materialen worden vrijgegeven.

Lees meer over ventilatie

Draag een mondmasker

Kies voor een masker dat een actief koolfilter bevat; dat type van maskers houdt stof tegen, maar zorgt ook voor een filtering van de vluchtige organische stoffen.

Bij bouwwerken komt vaak heel wat stof vrij dat schadelijk of irriterend kan zijn voor de luchtwegen. Stof kan bovendien ook nog eens schadelijke stoffen in zich dragen, die op hun beurt in je lichaam terechtkomen. Ook vezels, afkomstig uit isolatiemateriaal en uit bouwmateriaal dat asbest bevat, zijn schadelijk voor de gezondheid. Als je werken uitvoert waarbij stof of vezels vrijkomen (schuren, slijpen, isolatiewerken, afbraakwerken …), draag je best een beschermingsmasker. 

Bouwmaterialen met een label

Sommige bouwmaterialen dragen een label. Materialen die een  label dragen, voldoen aan een aantal milieu- en duurzaamheidscriteria. Materialen zonder label kunnen ook in orde zijn met een aantal milieu- en duurzaamheidscriteria. Dat kan je te weten komen door het etiket te raadplegen of contact op te nemen met de fabrikant of leverancier. 

Contacteer ons

Team Omgeving en gezondheid