Gezond schoonmaken

Waar moet je op letten?

Minder is beter

Door minder verschillende producten te gebruiken, ben je al een heel eind op de goede weg. Kies voor enkele producten die je echt nodig hebt, en laat je niet verleiden om een heel schoonmaakarsenaal in te slaan. Ook door minder product te doseren, stel je jezelf en je huisgenoten aan minder schadelijke stoffen bloot. Vaak lukt hetzelfde poetswerkje even goed met minder product.

Niet-schadelijke producten gebruiken

Vandaag is er voor ieder schoonmaakmiddel dat schadelijke stoffen bevat, een goed alternatief op de markt dat minder schadelijk is voor gezondheid en milieu. Probeer ook deze producten eens uit; ze zijn veel beter voor jezelf, je gezin en voor het leefmilieu. Droge, ongeparfumeerde microvezeldoekjes zijn een mogelijk alternatief: ze nemen het stof beter op, waardoor schoonmaakmiddelen vaak overbodig worden.

Luchtverfrissers vermijden

Luchtverfrissers en binnenhuisparfums geven een ‘vals gevoel’ van gezondheid. Ze ruiken misschien wel lekker, maar maken de lucht niet schoner, integendeel: ze kunnen er een extra hoeveelheid vluchtige chemicaliën aan toevoegen.

Ventileren

Tijdens en na de schoonmaak zet je best de ramen open of het ventilatiesysteem op maximum. Zo krijgen schadelijke stoffen niet de kans om zich op te stapelen in je huis.

Het productetiket: een waardevolle bron van informatie

Productetiketten bevatten heel wat nuttige info. Ook pictogrammen of gevaarsymbolen geven je informatie. Om alles duidelijker te maken, zijn deze symbolen voortaan identiek in heel Europa en een groot aantal landen over de hele wereld.

Op de nieuwe etiketten zullen nieuwe gevarenpictogrammen, gevaaraanduidingen, voorzorgsmaatregelen en signaalwoorden staan die meer informatie geven over hoe u gevaarlijke producten veilig kan gebruiken zonder schade aan uw gezondheid of het milieu toe te brengen of zonder bijvoorbeeld een brand of een ontploffing te veroorzaken. 

Fabrikanten en verdelers hebben nog een overgangsperiode gekregen tot 1 juni 2017. U kan daardoor gedurende een periode de oude en nieuwe etiketten nog naast elkaar tegenkomen in de winkel.

Meer informatie vind je op gevaarsymbolen.be

Contacteer ons

Team Omgeving en gezondheid