Gehoorbescherming

Soms is het aangeraden je oren te beschermen. Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming. Welke soort je het best gebruikt hangt af van de situatie waarin je je bevindt. In elk geval is het belangrijk dat je in lawaaierige omstandigheden de oorbeschermers de hele tijd gebruikt.

 

Op maat gemaakte oordoppen

op maat gemaakte oordopjesDeze passen perfect in je oor en bieden een optimale bescherming en draagcomfort. Ze verminderen de geluidssterkte tot 25 decibel en zijn voor elke situatie geschikt. Ze kunnen bepaalde frequenties dempen zodat het omgevingslawaai wordt weggefilterd maar je elkaar toch nog moeiteloos kan verstaan. Ze kosten 100 tot 200 euro. Let goed op, met deze oordoppen ben je geen geluidssuperman! Je moet nog steeds goed opletten.

 

Universele oordoppen

oordopjesDeze gebruik je slechts één keer. Hoewel ze minder doeltreffend zijn dan op maat gemaakte oordoppen, bieden ze met een dempingsvermogen tot 15 decibel toch een zekere bescherming. Zorg er wel voor dat je ze correct gebruikt en dat ze goed passen. Als dat niet het geval is, dempen ze heel wat minder geluid en bieden ze een vals gevoel van veiligheid. Vanaf 1 januari 2013 zijn organisatoren van muziekactiviteiten verplicht gratis oordoppen ter beschikking te stellen als het geluid 95 dbA of hoger is. Gebruik ze dan ook!

 

Oorkappen

koptelefoonDeze plaats je op je oren in plaats van in je oren. Ze worden vooral gebruikt op bouwwerven waar het geluid slechts af en toe te hard is, bijvoorbeeld als je lawaaierige machines bedient. Ze beschermen tegen lawaai tot ongeveer 105 decibel. Hoeveel geluid ze kunnen dempen verschilt van merk tot merk. Het dempingsvermogen staat vaak aangegeven op de oorkappen. De maximale demping bedraagt 25 decibel.
Ook bij oorkappen kan er sprake zijn van valse bescherming. Zo kan bijvoorbeeld een combinatie met een veiligheidsbril er voor zorgen dat de oorkappen niet goed meer aansluiten. Ook voor kinderen is het gebruik van oorkappen in lawaaierige omgevingen aangewezen. Hun oren zijn immers nog niet geschikt voor oordopjes.

Contacteer ons

Team leefomgevingskwaliteit
banner-verticaal