Energiezuinige lampen

Sinds 2012 mogen er alleen nog gloeilampen en halogeenlampen verkocht worden die minstens over het energielabel C beschikken. Vanaf 2016 zelfs alleen nog als ze energielabel B hebben. Logisch, want spaarlampen en led-lampen zijn 80% zuiniger dan gewone gloeilampen.

Ga voor lampen met een A-label

A-label lampen.jpgDe meeste soorten lampen zijn verplicht voorzien van een Europees energielabel met:

  • energie-efficiëntie (klasse A tot G)
  • aantal lumen (lm): eenheid voor de hoeveelheid licht die een lamp geeft
  • aantal watt (W)
  • levensduur: uitgedrukt in het aantal uren dat de lamp brandt voordat ze kapot gaat

Kies lampen met een A-label. Heeft de lamp geen energielabel of wil je 2 lampen binnen klasse A vergelijken op vlak van energie-efficiëntie, bereken dan het lichtrendement: lumen/watt. Hoe hoger het lichtrendement, hoe efficiënter de lamp.

Kies de juiste hoeveelheid licht

Op basis van het aantal lumen (lm) kun je de hoeveelheid licht/lichtsterkte van verschillende lampen makkelijk met elkaar vergelijken. Hetzelfde aantal watt kiezen als je oude gloeilamp heeft geen zin, want energiezuinige lampen geven veel meer licht bij hetzelfde aantal watt. Volgende tabel toont hoeveel lumen een energiezuinige lamp moet geven om een bepaalde gloeilamp (waarvan het rendement gemiddeld maar 10 lumen/watt is) te vervangen:

Gloeilamp Energiebesparende lampen
100 watt 1.300 tot 1.550 lumen
75 watt 900 tot 1.100 lumen
60 watt 700 tot 850 lumen
40 watt 400 tot 500 lumen
25 watt 200 tot 300 lumen
15 watt 100 tot 150 lumen

Kies een geschikte lichtkleur: warm of koud

De kleur of tint van het licht dat een lamp geeft, varieert van koel wit licht tot warm gelig licht. Op de verpakking staat dit in kelvin (K) of wordt het omschreven. Ben je op zoek naar warm licht? Kies dan een lamp met minder dan 3.000 K. Boven 3.000 K wordt het licht witter en koeler.

Aantal Kelvin (k) Omschrijving lichtkleur
2.500 K comfortwit
2.700 K warmwit (ww)
3.000 K neutraalwit
4.000 K koelwit (kw)
5.600 K daglichtwit

Let op het aantal schakelcycli als je lampen vaak aan en uit zet

aan-uit.pngDe elektronica in spaarlampen slijt van aan- en uitzetten. Vooral de eerste generatie spaarlampen ging daardoor sneller stuk. Dankzij Europese minimumeisen is dat voorbij. Toch kies je voor een plek waar je ze heel vaak aan en uit doet (toiletten of gangen) beter een lamp met een extra hoog aantal schakelcycli: 500.000 of meer. Dan kun je de lamp zonder problemen tot wel 90 keer aan- en uitzetten per uur. Halogeen- en led-lampen hebben veel minder last van veel schakelen.

Let op de opstarttijd en opwarmingstijd van je lamp

  • tijd-lichtsterkte.pngOpstarttijd: de tijd die een spaarlamp nodig heeft om tot zijn volledige lichtsterkte te komen. Om comfortabel te zijn, moet de opstarttijd van je lamp korter zijn dan 2 seconden.
  • Opwarmingstijd: de tijd die een lamp nodig heeft om 60% van de maximale lichtstroom te bereiken. Moet korter zijn dan 1 minuut.

Voor halogeen- en led-lampen is dit niet van toepassing, die geven altijd direct licht op volle sterkte.

Controleer of de lamp dimbaar is

icoon dimbare lamp.pngVoor plaatsen waar je een variabel lichtniveau wilt, moet je op de verpakking controleren of de lamp dimbaar is. Staat een lamp altijd 'gedimd'? Dan gebruik je beter een lamp met een lager aantal lumen zonder dimmer. Halogeenlampen werken altijd met een gewone gloeilampdimmer.

Let op de grootte van fitting en peertje

grootte fitting en peertje.pngBij spaarlampen zijn er net als bij gloeilampen 2 formaten standaard: klein (E14) en groot (E27). Let bij de aankoop ook op de armatuur en meet hoe groot het nieuwe peertje maximaal mag zijn. Spaarlampen komen voor in meer verschillende vormen en maten dan gloeilampen. Op de verpakking staat de afmeting van de lamp vermeld (lengte en diameter).

Hou de kleurweergave-index van een lamp in de gaten

kleurweergave licht.pngDe kleurweergave-index of Ra-waarde (tussen 0 en 100) drukt uit in welke mate je kleuren kunt herkennen of onderscheiden onder een bepaalde kunstlichtbron:

  • Een hoge waarde (> 80) wijst erop dat kleuren goed worden weergegeven.
  • Een lage waarde (< 50) geeft aan dat kleurherkenning moeilijk of onmogelijk wordt.

Let op de prijs-kwaliteitverhouding

Op de verpakking van een lamp staat het aantal branduren. Een lamp die 20% duurder is, maar 2 maal zo lang meegaat, is uiteindelijk goedkoper dan de lamp met de lagere aankoopprijs.

Bewaar het kassaticket voor het geval de lamp vroegtijdig stuk gaat. Sommige fabrikanten bieden garantie op hun lampen. Ook als er geen garantieregeling is, kun je de lamp mogelijk ruilen voor een nieuw exemplaar bij de winkelier of de fabrikant.

 

Extra info

Contacteer ons

Team klimaat