Energiezuinig voor warm water zorgen

Je kunt je water verwarmen met je gewone verwarmingsinstallatie (combitoestel) of met een afzonderlijk toestel. Gebruik je een combitoestel, zorg dan voor het juiste verwarmingssysteem. Als je een apart toestel kiest, hou je het best rekening met de volgende tips.

Plaats een zonneboiler

Met een zonneboiler op je dak verwarm je gemiddeld 50% van het bad- en douchewater dat je jaarlijks verbruikt. De zonnecollector vangt de energie van het zonlicht op en geeft die via leidingen door aan het leidingwater in een voorraadvat. Is er te weinig zon? Dan springt de naverwarming bij.

Kies een doorstroomtoestel

Doorstroomtoestellen of geisers zijn energiezuiniger dan een boiler: het water wordt alleen opgewarmd als de warmwaterkraan wordt opengedraaid. Een minpunt is dat je iets langer moet wachten op je warm water, maar je kunt anderzijds nooit zonder warm water vallen. Kies een systeem met elektronische ontsteking in plaats van met een waakvlam omdat die waakvlam ook energie verbruikt.

Vermijd verwarmen op elektriciteit

Warm water bereiden met aardgas of zelfs stookolie verbruikt bijna de helft minder energie dan met elektriciteit.

Laat je verwarmingsinstallatie regelmatig onderhouden

Een goed afgestelde ketel met een onderhouden brander verbruikt minder. Je installatie gaat langer mee en je hebt minder kans op storingen en dure reparaties. Laat dit onderhoud bijvoorbeeld tegelijk uitvoeren met de regelmatige controle van je centrale verwarming die wettelijk verplicht is.

Stel de temperatuur van je ketel goed in

Plaats bij voorkeur een buitenvoeler zodat de temperatuur van de ketel automatisch wordt aangepast aan het weer. De temperatuur staat anders vaak onnodig op 80 of 90°C. Zonder buitenvoeler kun je de temperatuur ook zelf lager instellen, bijvoorbeeld op 65°C. Stel de watertemperatuur wel niet lager dan 60°C in, anders kan de legionellabacterie zich ontwikkelen.

Hou je warmwaterleiding zo kort mogelijk

Let er op warmwatertoestellen dicht bij een aftappunt te plaatsen. Zo vermijd je warmteverliezen in de warmwaterleidingen en krijg je sneller warm water aan de kraan.

Gebruik waterbesparende douche- en kraankoppen

Met een waterbesparende douchekop of spaardouchekop verklein je de doorstroming gevoelig doordat de spaardouchekop extra lucht toevoegt aan je douchewater. Concreet verbruik je zo 40% minder water en energie dan een gewone douchekop, zonder dat je er iets van merkt.

Ook voor kranen bestaat er een waterbesparend mondstuk, bekend als een bruismondstuk of perlator. Dit kleine en goedkope element (enkele euro’s) dat aan het uiteinde van de kraan gemonteerd wordt, geeft op dezelfde manier meer ‘volume’ aan de waterstraal terwijl het debiet daalt. Je vindt zo’n bruismondstuk in elke doe-het-zelfzaak. Neem het bestaande mondstuk mee naar de winkel om een passend inzetstuk of vervangend mondstuk te kopen. Nieuwe kranen hebben vaak al volumebegrenzers. In de winkel herken je ze aan volumestroomklasse Z.

Plaats thermostatische mengkranen

Op thermostatische kranen is de gewenste watertemperatuur instelbaar, zodat je geen water verspilt aan het 'zoeken' van de juiste verhouding tussen koud en warm water. Zo’n kraan verhoogt het comfort en is veiliger (voor kinderen). Mengkranen met 1 hendel die tot de helft van de draai geen warm water geven, besparen ook energie omdat je geen warm water gebruikt zonder dat je het merkt.

Meer info

  • Sanitair warm water op de site van het Vlaams Energieagentschap (VEA), met o.a. bijkomende informatie over de warmtepompboiler en de douche met warmteterugwinning.

Contacteer ons

Team klimaat