EMAS-awards 2019: drie Belgische nominaties - eervolle vermelding voor VMM

  • 3 december 2019

De uitreiking van de tweejaarlijkse EMAS-awards van de Europese Commissie vond eind november 2019 plaats in Spanje. Er waren drie Belgische nominaties voor een EMAS-award, een straffe prestatie op zich voor de drie genomineerden. De EMAS-awards gingen naar andere Europese bedrijven en organisaties, maar de Vlaams Milieumaatschappij (VMM) kreeg wel een eervolle vermelding. Het thema voor de award van dit jaar was ‘EMAS as a driver of change’. 

EMAS is een vrijwillig EU-systeem dat ondernemingen en openbare diensten gebruiken omdat zij op een continue en gestructureerde manier een positieve bijdrage willen leveren aan duurzame ontwikkeling. Zij gebruiken dit milieubeheer- en auditsysteem, als instrument, in hun dagelijkse werking om hun milieuprestaties te verbeteren. Europa telt momenteel 3.579 organisaties en een 12.352 vestigingen die EMAS-geregistreerd zijn. In België is er in elk gewest een bevoegde instantie voor EMAS. Voor Vlaanderen is het Departement Omgeving bevoegd voor EMAS, o.a. voor de registratie van ondernemingen en de promotie van EMAS (www.emasloont.be ). 

Meest prestigieuze award milieubeheer

De EMAS-award is de meest prestigieuze award voor milieubeheer. Met die award worden organisaties beloond omwille van hun uitzonderlijke inzet voor milieubeheer. In 2019 konden de EMAS-organisaties zich kandidaat stellen in vijf categorieën, opgesplitst in privé-organisaties (micro en klein, middelgroot, groot) en publieke organisaties (klein en middelgroot, groot).

Voor België werden er drie organisaties genomineerd voor de EMAS-award in de volgende categorieën:

Categorie middelgrote en grote publieke organisaties:

  • Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), openbare organisatie gespecialiseerd in water- en luchtbeleid met vestigingen over gans Vlaanderen en hoofdzetel te Aalst;

Categorie kleine en middelgrote ondernemingen in de privésector:

  • Schmitz digital Printing sprl uit Ciney, een Waals bedrijf dat actief is in grootformaat printen; 

Categorie middelgrote publieke organisaties:

  • De Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (R.J.V), met hoofdkantoor in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Proficiat aan Schmitz Digital Printing, de Rijksdienst voor jaarlijkse vakantie en de VMM. Zij kunnen voor milieubeheer uitzonderlijke prestaties voorleggen en zijn een voorbeeld voor andere organisaties.

Naast de nominatie, kreeg de VMM een speciale eervolle vermelding in haar categorie. De organisatie is erin geslaagd om ook haar personeelsleden enthousiast te maken voor dit verhaal.
Meer info www.emasloont.be 

Foto: De Belgische genomineerden en coördinator voor EMAS in Vlaanderen Anne Van Riet (eerste dame links).

Persinfo

Brigitte Borgmans 
Woordvoerder Departement Omgeving
M 0 473 73 28 30
brigitte.borgmans@vlaanderen.be