DVD 'Ruis' en lesmateriaal

Ruis vertelt het waargebeurd verhaal van een jongeman met ernstige gehoorschade.

Gehoorschade komt vaker voor dan je denkt en is vaak nog een taboe. Te luide muziek maar ook te lange blootstelling aan lawaai van machines bijvoorbeeld op school kunnen tot gehoorschade leiden.

Veel jongeren durven er niet voor uitkomen dat ze gehoorschade hebben. Ze weten niet waar naar toe, hun omgeving begrijpt hen niet, het wordt weggelachen… met soms dramatische gevolgen.

De film is geïnspireerd op het verhaal van Dietrich Hectors, die na jarenlang worstelen met tinnitus en hyperacusis uit het leven stapte in 2009. Dietrich zette zijn afscheidsbrief op zijn Facebookprofiel om aandacht te vragen voor de problematiek van geluid en gehoorschade.

Met deze film wil de Vlaamse overheid gehoorschade bespreekbaar maken bij jongeren tussen 12 en 18 jaar en vooral ook sensibiliseren dat je gehoorschade kan voorkomen door bijvoorbeeld oordopjes te dragen in een lawaaierige omgeving. Bedoeling is dat leerkrachten de film in klasverband bekijken en bespreken.

Hieronder vindt u de film & lesmateriaal. U kan ook affiches & folders bestellen.

De film paste in de campagne ‘Help ze niet naar de tuut’. 

Bestel affiches en folders

Bekijk de film

Bekijk de film op Vimeo
 

© Departement Omgeving – niets van deze uitgave mag aangepast, gereproduceerd of verdeeld worden?


Lesmateriaal voor de bespreking van de film

pdf bestandBespreking-kortfilm-Ruis-klas-groepsverband (35 kB)

pdf bestandafscheidsbrief-dietrich-hectors (109 kB)

Over de zelfdoding van Dietrich Hectors

Het is niet de bedoeling om een oordeel daarover te vellen. Dat is ook de wens van de ouders van Dietrich. Hij heeft zijn afscheidsbrief publiek gemaakt om anderen te waarschuwen voor het gevaar van lawaai en gehoorschade. De film geeft een stem aan zijn schreeuw om aandacht voor het probleem van gehoorschade.

In het geval zelfdoding ter sprake komt en men meer informatie wil over de signalen en de manier waarop de complexiteit van zelfdoding besproken kan worden, verwijzen we naar het CLB of Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (www.suicidepreventievlaanderen.be), Werkgroep Verder (www.werkgroepverder.be), Tele-Onthaal via het nummer 106 of de zelfmoordlijn via het nummer 02 649 95 55.

 

 

Meer info en reserveren

Afdeling Strategie, Internationaal Beleid en Dierenwelzijn (SID)
02 553 75 86 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 u.)