Droogkast

Zoals alle toestellen die warmte moeten produceren, is een droogkast een echte energievreter. Dit energieverbruik hangt onder andere af van het energielabel en hoe je het toestel gebruikt.

Koop een milieuvriendelijk model

De gebruikskost (energieverbruik) van een droogkast bedraagt altijd een veelvoud van de aankoopprijs! Voldoende redenen dus om bij de aankoop de juiste keuze te maken. Hou rekening met de volgende zaken:

 • A-label-droogkast.pngKoop een droogkast met een A-label: droogkasten zijn verplicht voorzien van een Europees Energielabel dat volgende informatie bevat:
 1. merknaam en modelnummer,
 2. energie-efficiëntie (klasse A+++ tot D)
 3. jaarlijks energieverbruik in kWh op basis van 160 droogcycli per jaar met het standaardkatoenprogramma
 4. type huishoudelijke wasdroger (luchtafvoer-, condens- of gasverwarmde droogkast)
 5. duur van een cyclus voor het standaardkatoenprogramma bij volledige lading
 6. capaciteit van de trommel in kg
 7. geluidemissies in decibel
 8. enkel bij condensatiedrogers: de condensatie-efficiëntieklasse
 • Stem de droogkast af op de grootte van je wasmachine:

  • Voor alleenstaanden kan een machine met een inhoud van 3 tot 4 kilogram zinvol zijn om halflege trommels te vermijden.
  • Met 2 of 3 personen is een standaardmachine van 5 kilogram aangewezen.
  • Heb je een groot gezin, dan kun je voor een grotere machine gaan.
 • Koop een droogkast met een vochtsensor (elektronisch geregelde programmaduur): een droogkast van het type 'elektronisch drogen' heeft ingebouwde sensoren die continu de vochtigheidsgraad van je wasgoed meten en het programma automatisch beëindigen zodra de gewenste droogtegraad (strijkvochtig, kastdroog, …) bereikt is. Deze toestellen springen het meest efficiënt om met energie. Soms is er ook een spaartoets of ecoprogramma ingebouwd zodat de temperatuur geleidelijk daalt als de was droger wordt.
 • Vermijd was-droogcombinaties: zo’n toestel neemt minder plaats in, maar de capaciteit van het droogprogramma is vaak lager dan van het wasprogramma. Daardoor zijn er per lading meerdere droogbeurten nodig. Dit is onhandig en kost meer per kilo wasgoed.

Droog je was zoveel mogelijk aan een waslijn of op een droogrek

Drogen aan de waslijn buiten kost geen energie en is dus het milieuvriendelijkst. Ook buiten de zomermaanden kan de was nog heel vaak buiten gedroogd worden, een beetje zon en wind volstaan om de was droog te krijgen. Als je binnenshuis droogt, koelt de lucht door het drogen af. Dit kost in de winter wat extra energie omdat de verwarming harder moet werken en je meer moet ventileren.

Laat je wasgoed goed droogzwieren

 • Kies een zo hoog mogelijk toerental (afhankelijk van het materiaal van de kleding) als je de was droogt in een wasdroger, of binnenshuis in een verwarmde ruimte. Zo bespaar je makkelijk 20 tot 25% energie als je het wasgoed droogt in een droogkast.
 • Droog je de was buiten, of in een kamer waar de verwarming nooit aan is? Dan bespaar je energie door een lager toerental te kiezen.

Zet je droogkast in een warme ruimte

Zowel de evacuatiedroger als de condensatiedroger verbruiken minder energie als ze in een warme ruimte staan. Ze maken dan gebruik van de verwarmde lucht. Dit heeft alleen zin wanneer deze ruimte toch al warm is, en er niet extra verwarmd hoeft te worden.

Hou de afvoerslang van je evacuatiedroger zo kort mogelijk

Met een langere afvoerslang wordt het elektriciteitsverbruik van de ventilator hoger.

Kies het meest geschikte (energiezuinige) programma

Het energieverbruik verschilt per gekozen programma. De programma's 'kastdroog' en 'kreukherstellend kastdroog' verbruiken meer energie dan het 'strijkvochtig'-programma. Lang drogen op een lage temperatuur is voordeliger dan kort drogen op een hoge temperatuur. Stel de temperatuur dus zo laag mogelijk in. Dit is ook beter voor je kledij.

Doe de droogkast vol, maar niet te vol

Een droogkast die maar half geladen is, verbruikt veel energie voor relatief weinig droogresultaat. Anderzijds mag de droogkast niet te vol geladen worden, omdat de lucht dan niet voldoende tussen het vochtige wasgoed kan circuleren. Bekijk de handleiding voor de optimale belading.

Onderhoud je machine

 • Reinig na elk gebruik de pluizenfilter (met de hand of een doekje). Met een volle filter is de droogtijd langer door een minder goede luchtdoorstroming en verbruikt ze meer energie.
 • Reinig ook regelmatig de condensor van de condensatiedroger door ze af te spoelen onder de kraan. Meestal moet dit 1 maal per maand of na een bepaald aantal droogbeurten.
 • Heb je een droger met vochtsensor, ontvet dan regelmatig de trommel, de sensoren en de trommelrand. Vooral als je veel wasverzachter gebruikt, kan er een laagje komen boven de sensoren waardoor deze minder goed werken. Als je je kleren droogt in de droogkast, is het gebruik van een wasverzachter meestal trouwens niet nodig. De droogkast zorgt er normaal voor dat je was lekker zacht is. Probeer maar eens uit met je handdoeken.

Extra info

Contacteer ons

Team klimaat